Koha:Više od 400 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom

Savez sindikata zdravlja saopštio je da je na Kosovu više od 400 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom.

Koha:Više od 400 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom

Čelnici Sindikata izrazili su zabrinutost da se inficiranjem zdravstvenih radnika ugrožava briga o pacijentima.

Predsednik Saveza sindikata zdravlja Bljerim Silja rekao je za Radio Slobodna Evropa da bi Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu trebalo da uradi više testiranja lekara, medicinskih sestara i tehničkog osoblja.

"Situacija je zaista alarmantna, radnici su umorni i usluga će definitivno opasti. Nemamo statistiku za samoizolovano medicinsko osoblje, tako da je ovo zaista veoma alarmantno", kazao je Silja.

Sindikat traži da se izvrše dodatni testovi zdravstvenim radnicima koji se nalaze u samoizolaciji, kako bi situacija bila pod kontrolom, navodi Koha

"Ne znamo i nemamo broj koliko zdravstvenih radnika radi u samoizolaciji. To je problem, jer ne znamo. Često neko ide u samoizolaciju, ali mora se postaviti pravilo", istakao je Silja.

Na Kosovu, među zdravstvenim radnicima koji su zaraženi koronavirusom, nalazi se osam anesteziologa i 30 medicinskih sestara Klinike za anesteziologiju i intenzivno lečenje u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosova.

Univerzitetska bolnica i klinička služba Kosova, početkom ovog meseca, navodi Koha da "inficiranje velikog broja zdravstvenog osoblja može predstavljati ozbiljan izazov za adekvatno lečenje pacijenata".

Koha navodi, da u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, ali i u drugim bolnicama u kosovskim opštinama, kao i u svim regionalnim bolnicama, poslednjih godina suočen je sa nedostatkom anesteziologa.

Do sada je objavljeno da su tri lekara umrla od posledica koronavirusa, piše Koha.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš