Koha: SAD za transformaciju BSK u skladu sa Ustavom

Iako je predsednik Kosova Hašim Tači pre nekoliko dana pokrenuo javnu inicijativu za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku bez blagoslova međunarodne zajednice, stranci žele da vojska bude uspostavljena kroz ustavne amandmane, piše današnja Koha Ditore.

Koha: SAD za transformaciju BSK u skladu sa Ustavom

List podseća da Nacrt zakona koji je Tači objavio predviđa transformaciju BSK, njenih zadataka i strukture.

"KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosova i doprinosi izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti", navodi se u četvrtom članu ovog nacrta zakona.

Koha piše da nacrt zakona može biti usvojen i bez glasova srpskih poslanika, koji su odlučni  da će blokirati svaki ustavni amandman koji bi omogućio uspostavljanje vojske. Međutim, međunarodna zajednica insistira na postizanju konsenzusa po pitanju vojske.

Američka ambasada u Prištini izjavila je da transformacija BSK treba da se obavi kroz ustavne amandmane.

"Politika SAD se zalaže da se transformacija BSK  u Oružane snage obavi u skladu sa Ustavom i kroz sveobuhvatan politički proces. Mi podržavamo ustavni amandman koji bi omogućio da se ova transformacija dogodi, "stoji u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu general Kertis Scaparoti, naveli su tokom posete Kosovu prošlog meseca da je transformacija BSK unutrašnja stvar Kosova izrazivši podršku sadašnjem mandatu BSK-a.

Predstavnici KFOR-a takođe smatraju da odluka o budućoj strukturi i ulozi BSK-a zavisi od kosovskih vlasti.

List navodi da je poslao nekoliko pitanja kancelariji predsednika u vezi sa koordinacijom predsednika Tačija sa NATO, SAD i EU pre objavljivanja ove inicijative, ali nije dobio odgovor.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš