Koha: Hotijevo delegiranje ovlašćenja Hiseniju nije u skladu sa Ustavom

Kosovski premijer Avdulah Hoti, za dijalog između Srbije i Kosova, delegirao je ovlašćenja koordinatoru Skenderu Hiseniju, navodeći da on ima ovlašćenja da predstavlja premijera za pregovaračkim stolom, prenosi Koha.

Koha: Hotijevo delegiranje ovlašćenja Hiseniju nije u skladu sa Ustavom

Međutim, list navodi, da je ta odluka u suprotnosti sa Ustavom i presudom iz 2019. godine, prema kojoj je premijer taj koji bi trebalo da vodi dijalog sa Srbiijom.

Odluka o imenovanju Hisenija, u koju je Koha imala uvid, ne sadrži opis zadataka koje će obavljati u dijalogu.

Jedino je navedeno da su one definisane Pravilnikom o oblastima administrativne odgovornosti Kancelarije premijera, kao i da obavlja i druge dodatne zadatke koje mu odredi premijer.

"On ima ovlašćenja da predstavlja mene kao premijera u procesu dijaloga. Koordinator je preuzeo organizaciju ovog važnog procesa. Započeli smo dijalog zbog zaključivanja sporazuma sa Srbijom, koji uključuje dve stvari - međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa. Dijalogom treba zaključiti sporazum sa Srbijom", rekao je Hoti juče nakon sednice vlade.

On je dodao da će se u petak obratiti poslanicima u parlamentu kako bi ih obavestio o prošlonedeljnom sastanku u Briselu.

Prema njegovim rečima,  dve konkretne teme o kojima se razgovaralo u Briselu bile su nestale osobe i ekonomska saradnja.

"Skender Hiseni je u Briselu zajedno sa Ibrahimom Makolijem, koji će se baviti nestalima i sačiniti konačni sporazum za nestale", dodao je Hoti.

Što se tiče ekonomske saradnje, Hoti je rekao da se Ministarstvo trgovine i industrije obavezalo da napravi detaljan izveštaj o ekonomskim preprekama u odnosu na Srbiju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš