Kirbi: Podrška otvaranju poglavlja, uslovi poznati

Kriterijumi EU i normalizacija odnosa sa Prištinom - to su izazovi koji stoje pred Srbijom na daljem putu ka EU, smatra američki ambasador Majkl Kirbi.

Kirbi: Podrška otvaranju poglavlja, uslovi poznati

"Svi stalno govore o novim uslovima. Ima dosta stranica u Akiju (Aki kominiter - pravne tekovine EU) - to su uslovi. Naravno, tu je i normalizacija odnosa sa Prištinom i to je nešto što će morati da se dogodi, ali to nije novi uslov, toga su ljudi ovde potpuno svesni", rekao je Kirbi u izjavi Tanjugu.

Kirbi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija ove nedelje i zvanično otvorila pregovore, odnosno prva pregovaračka poglavlja, 32 i 35.

"SAD to snažno podržavaju. Nadam se i očekujem da će naredne godine biti otvorena poglavlja 23 i 24. Ima još posla da se uradi", rekao je on.

Istovremeno, Kirbi je ocenio da su odnosi dve zemlje, otkako je započeo svoj mandat u Srbiji, unapređeni i da Srbija vidi interes u tome što je prijatelj SAD.

"Mislim da u Srbiji vide da možemo biti od velike koristi u dijalogu, da smo na vojnom planu pouzdan i snažan partner, a kroz predsedavanje OEBS se videlo da možemo dobro da sarađujemo", smatra Kirbi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se prepoznaje da je američka privreda snazna i poslednjih godina jača nego privrede nekih drugih zemalja.

SAD žele mir u regionu i ekonomski napredak, ocenjuje Kirbi.

On je dodao da ako postoje siromaštvo i neka nerešena pitanja to onda nije dobro za region.

"Mislim da i mi vidimo Srbiju kao pouzdanijeg partnera", poručio je američki ambasador.

On je naveo da su odnosi Srbije i Mađarske znatno bolji nego početkom 2012. godine, kao i da je u odnosima sa BIH došlo do velikog napretka, i pored onoga što se događalo u Srebrenici u julu.

Kirbi je podsetio da je srpski premijer bio u novembru u Srebrenici, kao i vlada.

Takođe je podsetio i na incident sa dronom na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije krajem 2014. godine, ističući da je potom usledila poseta albanskog premijera Beogradu, a zatim i srpskog premijera Albaniji, prva takva poseta ikada.

"Pogledajte regionalne odnose, sa izuzetkom Kosova, mada su i sa Kosovom mnogo bolji nego što su bili. Dakle, mnogo toga pozitivnog, i to je dobro, i srećni smo zbog toga", rekao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i mogućnostima za veći priliv investicija iz njegove zemlje u u Srbiju, Kirbi je istakao da je u tri godine od dolaska u Srbiju video povećani interes dela američkih kompanija da ulažu u Srbiji.

Prema njegovom mišljenu, jedna od glavnih prekretnica je bio trenutak kada je investicioni fond KKR kupio SBB.

"Ulozili su dosta novca, ali kao prvo, oni su portfolio investitor, ne pojedinačna kompanija. To je podstaklo i druge", rekao je Kirbi.

Druga važna, a netipična strana ove investicije je da je to bilo investiranje u region preko Beograda, dodao je on.

"Vidim neke promene, vidim neke pozitivne stvari. Mislim da treba očekivati, imajući u vidu da je ovde prisutan KKR, da će i drugi portfolio investitori početi ozbiljnije da gledaju na Srbiju", zaključio je Kirbi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš