KFOR nije znao za ROSU na Severu, ali kosovske institucije nisu obavezne da obaveste

KFOR nije bio obavešten o prisustvu specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu, ali kosovske institucije nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštaju jedinica ROSU na Sever Kosova - potvrđeno je večeras za Tanjug iz NATO-a.

KFOR nije znao za ROSU na Severu, ali kosovske institucije nisu obavezne da obaveste

Ove jedinice raspoređene su u subotu na Donjem Jarinju, nakon što je kroz ovo mesto trebalo da prođe voz koji je, po prvi put, saobraćao na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, a koji je, po odluci srpskog premijera, zaustavljen u Raški, kako bi se, kako je on rekao, "sprečili krvavi sukobi".

"U skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizilazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine), institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova," saopšteno za Tanjug iz Severnoatlantske alijanse, u odgovoru na pitanje ove agencije da li su ROSU jedinice imale odobrenje KFOR-a da intervenišu na Severu Kosova, kako bi zaustavile voz koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici. 

Iako su iz KFOR-a jasno naveli da kosovske institucije nemaju obavezu da ih informišu o raspoređivanju jedinica KP-a, Tanjug u svojoj vesti, istovremeno, ipak, navodi da iz NATO-a nisu dali komentar na navode iz njihovog pitanja da je, "prema pisanim garancijama koje je NATO priložio uz Briselski sporazum 2013. godine, neophodno da policijske, ili druge oružane snage Kosova dobiju odobrenje NATO i lokalne zajednice da bi intervenisale na severu Kosova."Premijer Srbije: Nema sporazuma za ROSU, već samo usmeni dogovor

U jučerašnjoj emisiji televizije Pink, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je, međutim, da ne postoji pisani dogovor o raspoređivanju jedinica ROSU na Severu, bez dozvole NATO-a i lokalnog stanovništva, već samo usmeni. 

"Ja sam učestvovao lično oko dolaska ROSU na Sever. Nemate to u pisanoj formi. Imate za KBS, ali vam ja samo kažem - lično sam učestvovao u tome. Lično sam učestvovao u tome i sa Ketrin Ešton i sa Federikom Mogerini i direktno sa predstavnicima NATO-a. Bio je Ivica Dačić svedok i imamo još svedoka i imamo belešku o tome. I naš je zahtev bio, pre svega, da nikada ROSU ne dođe na Sever bez toga," rekao je Premijer Srbije. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš