Karpenter: Do oružanih snaga samo kroz ustavne promene

U poseti Kosovu boravio je zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Majkl Karpenter koji je sa ministrom BSK Hakijem Demolijem razgovarao o budućim koracima saradnje dveju zemalja i tom prilikom preneo snažnu podršku SAD-a Kosovu.

Karpenter: Do oružanih snaga samo kroz ustavne promene

Ministar Kosovskih snaga bezbednosti Haki Demoli, u pratnji komandanta Rahmana Rame, primio je zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Majkla Karpentera. Nakon sastanka , Karpenter je u kratkom obraćanju, naveo da  je Amerika bila i biće podrška Kosovu.

,,Svi znate da SAD snažno podržavaju suverenu, demokratsku, multietničku nezavisnost Kosova, a to smo pokazali kroz podrsku koju smo dali Kosovu, ali i kosovskim snagama bezbednosti, kroz trening i opremu koju smo obezbedili.‘’

Osvrćući se na napredak koji su BSK postigle, zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD podsetio je na korake koje Kosovo mora preduzeti ka njihovoj transformaciji u oružane snage.

,,Verujemo da je urađen dobar deo za tranziciju iz bezbednosnih u oružane snage. Jednog dana će oružane snage čuvati suverenitet Kosova. Preoces transfromacije će svakako morati da prođe kroz ustavne izmene, što će dovesti do izmene zakona. Snažno podržavamo taj proces koji mora proći sve te korake, jer nažalost u ovom slučaju nema prečica.’’

Na sastanku je bilo reči o produbljivanju saradnje SAD–a i Kosova, ali i o mogućnosti organizovanja treninga pripadnika BSK preko američke vojske u Evropi, kao i Nacionalne garde Ajove koja je drzavni partner  Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš