Kakve su reakcije nakon Palmerove posete Kosovu

Tokom posete Kosovu vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izrazio je podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine i ohrabrio sprovođenje dogovorenih sporazuma. Srpski i Albanski analitičari smatraju da je ova poseta vrlo značajna za narod na Kosovu.

Kakve su reakcije nakon Palmerove posete Kosovu

Palmer se tokom jednodnevnog boravka u Prištini sastao sa predsednikom Kosova, premijerom i predstavnicima Srpske liste i sa njima razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu, kao i o dijalogu. 

Analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da je Palmerova poseta, koji je predhodno posetio i Beograd, vrlo značajna, kao i poruke koje je on uputio.

“Osnovna stvar je briga za stanje u dijalogu koje je nastalo posle 25. marta, događaje u Severnoj Mitrovici, hapšenje Gulenista, a od 16. januara ubistvo Olivera Ivanovića. Ozbiljna je zabrinutost i u Vašingtonu i u Briselu od pogoršanja stanja na Kosovu, destabilizacije prilika i zaustavljanja dijaloga. Poruka koja se mogla čuti je da se dijalog mora što pre nastaviti, da se pregovarači moraju vratiti za pregovarački sto”, poručio je Janjić.

Profesor na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiju smatra da su posete zvaničnika iz SAD uvek dobar znak, jer je poslednjih meseci bilo dosta dešavanja.

“Mislim da je to jako pozitivno i u pravom momentu, zato što ima dosta važnih događaja i na Kosovu i u regiji, mislim da je od koristi i nadam se da će predstavnici kosovske vlasti uzeti za ozbiljno ono što je rečeno, a rečeno je puno toga. Pozitivna je poseta od koristi, samo treba voditi računa, biti odgovorni i ozbiljni, mislim na predstavnike institucija da bi, ne samo iz Vašingtona, nego i iz Brisela i drugih centara i prijateljskih zemalja da uzimaju ono što treba kao poruka, kao i praksa koja treba da se vodi u smislu budućih akcija i odluka koje će uglavnom trebati doneti u budućem aktivnostima ove vlade”, kaže Baraljiju.

Dijalogu o normalizaciji odnosa treba ozbiljnije pristupiti ocenjuju oba sagovornika.

“Ako ima pameti sa obe strane onda će verovarno da se dogovore o nekom dogovoru koji će biti krajnji, koji će stabilizovati odnose između Kosova i Srbije i živeti u miru jer nemamo drugog izbora, ni mi ni Beograd, dobro je što se interesuju i Vašington i Brisel u ovom smislu”, poručio je Baraljiju, profesor na univerzitetu.  

“Zapravo ono što želi Vašington da podrži put kojim je EU krenula sa Kosovom i Srbijom, put normalizacije i naravno vrlo jasna poruka da će SAD biti aktivne, da će podržati pregovaračke strane i pre svega EU,a da nikakva destabilizacija nije u interesu ni Prištine ni Beograda, a nije u interesu ni Vašingtona i Brisela. Sada je na političkim predstavnicima i Kosova i Srbije da ozbiljnije pristupe ovom dijalogu, jer ovakve posete vam dođu dva tri puta, posle toga dobije se pismo”, rekao je Janjić.

Nakon sastanka sa Palmerom predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Kosovo spremno za konačnu fazu dijaloga sa Srbijom i da je posvećeno pronalaženju stalnog rešenja koje jača mir u regionu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš