Kako ispuniti preporuke Saveta Evrope?

Memorandum Saveta Evrope o nepoštovanju ljudskih prava na Kosovu nije izazvao reakciju kosovske javnosti, dok borci za ljudska prava ističu da preporuke Saveta Evrope nisu obavezujuće i da ne očekuju da će one biti uzete u obzir.Inače, dokument kao najveće izazove navodi etničku podeljenost društva i rešavanje pitanja ratnih zločina i medijske slobode.

Kako ispuniti preporuke Saveta Evrope?

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks, koji je u februaru posetio Kosovo, u memorandumu je naveo da je "krajnje vreme da Priština promeni kurs i izgradi pravedno i jedinstveno društvo".U dokumentu je naglašena zabrinutost zbog etničke podeljenosti koja podriva društveni razvoj i zajedništvo na Kosovu.

“Mi ne možemo da govorimo o socijalnoj koheziji društva koje mahom ima etnički čiste gradove i jedan grad, kao što je Mitrovica, koji je etnički podeljen i gde imamo visok intenzitet etničke distance”, kaže Stefan Filipović politikolog.

I 18 godina nakon sukoba hiljadama ljudi je uskraćena pravda, istaknuto je u memorandumu.Kao primer nepoštovanja prava, Stefanović navodi manastir Visoki Dečani.

“Mi moramo da pokrenemo ozbiljan dijalog, u pitanju je 24 hektara, a da li naše komšije i naši sugrađani iz redova albanske zajednice da je 1946. godine 700 hektara oduzeto tom manastiru, koliko je toga vraćeno.Pravimo etničke tenzije, govorimo o ljudskim pravima o socijalnoj koheziji itd, o tim nekim konceptima koji su široki a ne možemo jedno obično pravno pitanje da rešimo kao što je imovina”, dodao je Stefan Filipović politikolog.

Poseban deo izveštaja komesara Saveta Evrope odnosi se na rešavanje pitanja ratnih zločina na Kosovu koja su i dalje otvorena."Kosovo mora da intenzivira napore kako bi se osigurala efikasna zaštita i podrška svedocima u procesima istrage ratnih zločina.Iz fonda za humanitarno pravo navode da institucije diskriminišu žrtve i porodice žrtava.

“Sve porodice žrtava posle 20.juna su isključene, nemaju pravo beneficija tog zakona, ja mislim da je to diskriminatorski.Komesar za ljudska prava je zaključio da I zakon koji je donet još 2011, a koji se odnosi na zakon o zaštiti svedoka se ne sprovodi uopšte maltene”, istakao je Bekim Bljakaj direktor fonda za humanitarno pravo Kosova.

Od kosovskih vlasti se zahteva da ispitaju 13 slučajeva ubistava albanskih i srpskih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, ali i da se obezbedi održivo finansiranje javnog servisa.Sadri Ferati iz Odbora za medije kaže da će se Zakon o finansiranju RTK vrlo brzo naći pred poslanicima Skupštine Kosova.

“Računamo da da će godišnji budžet RTK biti negde oko 17-18 miliona evra se može obezbediti za RTK, što je dosta više od sadašnjeg budžeta.Iako RTK ima veće potrebe, ovo je sada momentalno, a sed+m ovoga treba se obezbediti I što se tiče samih prostorija i modernizacije.To su već dodatna sredstva koja treba da obezbedi vlada”, kaže Sadri Ferati član Odbora za medije.

Praksa pokazuje da se preporuke Saveta Evrope ne shvataju ozbiljno, naglašava Bljakaj i dodaje da bi institucije, zbog svojih građana,  trebalo da ih usvoje.

“Sprovođenje ovih preporuka bi unapredilo demokratiju u zemlji i samim tim to bi trebalo da bude dovoljan motiv da se sprovodu preporuke od strane komesara za ljudska prava Saveta Evrope”, rekao je Bekim Bljakaj direktor fonda za humanitarno pravo Kosova

U memorandumu Saveta Evrope od kosovskih vlasti se traži da pomognu hiljadama nasilno raseljenih tokom sukoba, uključujući i one koji i dalje žive u 29 prihvatnih centara.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš