Još jedan briselski dogovor bez primene

Privredne komore Kosova i Srbije dogovorile su uvoz i izvoz proizvoda životinjskog porekla, međutim ovaj dogovor kao i mnogi drugi kasni sa sprovođenjem.

Još jedan briselski dogovor bez primene

Zbog kašnjenja sa sprovođenjem dogovora o uvozu životinjskih proizvoda iz Srbije, kosovska Agencija za hranu i veterinu ove proizvode i dalje tretira kao ilegalne. Građani Kosova kažu da bi kupovali proizvode životinjskog porekla uvezene iz Srbije ukoliko bi se našli u slobodnoj prodaji.

S obzirom da je dogovor odavno postignut, u Privrednoj komori Kosova očekuju da će uvoz proizvoda životinjskog porekla iz Srbije uskoro početi.

“To je već odavno dogovoreno u Briselu i bilo je nagoveštaja da će početi odavno sa primenom ali ja se nadam da će posle ovih političkih tenzija u Srbiji dijalog i ekonomska saradnja biti prioritet. I nadam se da će prva tema biti životinjski proizvodi, jer se ne radi samo o mesu već i o mlečnim proizvodima. Ti proizvodi su od velikog značaja za dalju saradnju dveju strana”, kaže Safet Grdžaliu, predsednik Privredne komore Kosova.

Iz udruženja “Potrošač” poručuju da je građanima najbitnije da dobijaju najkvalitetnije proizvode ali napominju da potrošači nisu dovoljno informisani.

“Mi znamo da je svetski problem kod proizvodnje mesa preterana upotreba antibiotika i hormona. Niko ne izlazi pred nama sa nekim konkretnim informacijama. Svi su zaronili glave kao nojevi, i Beograd i Priština. I niko nam ne iznosi naučne i laboratorijske nalaze”, kaže Seljatin Kačaniku, iz NVO “Potrošač”.

Iz Agencije za hranu i veterinu Kosova kažu da je uvoz proizvoda životinjskog porekla iz Srbije još uvek u procesu. Prema podacima Carine Kosova najveći deo mesnih proizvoda na Kosovo dolazi iz Poljske i Južne Amerike.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš