Jevtić: Srpska lista neće glasati za vojsku Kosova

Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić rekao je za Glas Amerike da Srpska lista neće glasati za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, a da će po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom biti uzdržana.

Jevtić: Srpska lista neće glasati za vojsku Kosova

Srpska lista ima vrlo jasan stav po pitanju transformacije, odnosno onoga što se naziva formiranje Vojske Kosova. Mi nećemo glasati za formiranje Vojske Kosova, poručio je Jevtić.

Što se tiče demarkacije granice sa Crnom Gorom, dodao je on, to pitanje je problem unutar albanske zajednice i ako dođe to na dnevni red mi ćemo i dalje biti uzdržani.

Jevtić, koji je i ministar za povratak i zajednice, rekao je da je trenutno 4.000 raseljenih Srba izrazilo želju da se vrati na Kosovo.

Glavna prepreka za povratak je, prema rečima Jevtića, uzurpirana imovina.

Svakako da i ekonomija ima veliki uticaj, u nekim delovima Kosova je to pitanje bezbednosti. Dakle, sve ovo, zavisno od toga odakle su ljudi raseljeni, utiče na povratak, rekao je on i istakao da je cilj da broj raseljenih u ovoj godini ne bude ispod 1.000 ljudi.

Jevtić je rekao i da je poražavajuća činjenica i nedopustivo je da se skoro pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma još nije formirala Zajednica srpskih opština.

Još jednom želim da podsetim na činjenicu da je Sporazum ratifikovan u skupštini Kosova, što znači da je on iznad Ustava i Zakona Kosova, rekao je Jevtić.

Mislim da bi bilo neodgovorno da i sada licitiramo bilo kakvim datumima, ali su očekivanja da se u toku 2018. godine konačno uspostavi ZSO, rekao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš