Jevtić i Mladenović: Zakon o upotrebi jezika se ne poštuje

Na danas održanom sastanku ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i poverenika za jezike Slaviše Mladenovića zaključeno je da postoji puno problema u upotrebi službenih jezika na Kosovu i da se u tom smislu sam Zakon ne poštuje u potpunosti.

Jevtić i Mladenović: Zakon o upotrebi jezika se ne poštuje

 Na samom sastanku gospodin Mladenović uponao je ministra Jevtića sa dokumentom „Strategija za zaštitu i promovisanje jezičkih prava 2016-2021“ koji za cilj ima stvaranje institucionalnog mehanizma zaštite prava i punu primenu Zakona o upotrebi službenih jezika na Kosovu.

Takođe bilo je reči i o daljim koracima, podršci i aktivnostima ne samo u cilju usvajanja ove Strategije već u pre svega njene potpune implementacije.

„Kancelarija poverenika za jezike koja je deo Kancelarije premijera Kosova je pokrenula inicijative i preduzela sve Zakonom predviđene korake kako bi se upotreba službenih jezika na Kosovu vršila u skladu sa Zakonom. Strategija koju smo izradili će pomoći da se stvori potreban mehanizam koji treba da obezbedi da se se ono što je sada loše i zbog čega se Zakon ne primenjuje suštinski promeni. I ovde govorimo o suštini, ne samo o formi jer suštinski mi imamo problem implentacije Zakona, koji je na papiru dobar, i to što nema predviđenih sankcija za nepoštovanje Zakona. Zahvalan sam ministru Jevtiću na podršci i moram da istaknem da je Ministarstvo za zajednice i povratak jedna od retkih institucija i primer ostalima kako i na koji način se primenjuje Zakon u potpunosti,“ rekao je Mladenović.

Za ministra Jevtića pitanje nepoštovanja Zakona je nešto što utiče i na poštovanje prava nevećinskih naroda u generalnom smislu.

„Ako znamo da zakoni, uredbe, dokumenti nisu kvalitetno prevedeni i da gube i smisao i suštinu onda je više nego očigledno da prava građana ne mogu da budu u praksi sprovedena. Odgovornost moramo da preuzmemo svi, svaka institucija i svako od nas pojedinačno. Nije ovo posao samo jednog poverenika ili jedne kancelarije. Zato sam gospodinu Mladenoviću preneo stav da će ministarstvo na čijem sam čelu maksimalno podržati sve aktivnosti u cilju i usvajanja i sprovođenje Strategija ali i samog Zakona. Dogovorili smo određene korake i oblasti zajedničkog delovanja i potrebu da se u političkom smislu svaki predstavnik Srba unutar institucija Kosova angažuje po ovom pitanju. Očekujem da jedna od tačaka prvog sastanka međuminitarske Komisije za zajednice bude i pitanje upotrebe jezika, Strategija i primena Zakona,“ istakao je nakon sastanka ministar Jevtić.

Na Kosovu su zvanični jezici Albanski i Srpski, kako je to predviđenom i samim Zakonom o upotrebi jezika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš