Jeremić: Vlast 2018. potpisuje sporazum i Kosovo ulazi u UN

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je u Pressingu da su rezultati vlasti po pitanju Kosova poražavajući. Dali su jednu po jednu stvar, a ništa nisu ispregovarali, a 2018. dobiće na potpisivanje sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, na kom će imati paragraf koji će im omogućiti stolicu u UN, što je jedino ostalo, konstatuje.

Jeremić: Vlast 2018. potpisuje sporazum i Kosovo ulazi u UN

Govoreći o Kosovu, kaže da je od 2013. do danas način na koji se vlast odnosila prema tako važnom pitanju donela poražavajuće rezultate.

"Jedna po jedna ingerencija je na severu, kroz dosta netransparentan način predavana, bez da sam ja primetio da je bilo šta dobijeno zauzvrat".

Režim ih je potpuno ponizio terajući ih da uđu u vladu sa Haradinajem, danas da sudije polažu zakletvu pred Tačijem, navodi Jeremić. Kaže da bi on apsolutno radio drugačije.

"Ovo je prvi put u međunarodnim odnosima da se stvari implementiraju dok se sve ne ispregovara... Ovako kako su pregovarali, dali su jednu po jednu stvar, a nisu ispregovarali ništa i 2018. dobiće stvar na potpisivanje - sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, na kom će imati paragraf da Srbija i Kosovo neće jedna drugu blokirati u međunarodnim institucijama, a to direktno vodi stolici Kosova u UN i to je jedino ostalo da im predaju... A zauzvrat neće dobiti ništa, samo to da Marko Đurić može da ode na sever Kosova i da pred dnevnik pozove predsednika telefonom da mu viču "Aco, Srbine"", navodi Jeremić.

Po mojim saznanjima, predsednik Vučić je ove godine predložio američkoj strani ideju o podeli Kosova, koja nužno nije najgore rešenje koje može da nam se desi na kraju kosovske priče, ali je uradio to na nestručan način, bez pripreme, na neadekvatnom nivou i to je potpuno zacementiralo američku stranu da bude protiv toga, navodi Jeremić.

Srbija je planirala EK da pošalje pismo sa nizom pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. Predsednik Vučić je izjavio da, na zahtev Španije, Srbija ipak to pismo neće odneti u Brisel.

Komentarišući to, Jeremić kaže da je brzo posle izjave da će pismo biti odneti u Brisel njega pozvao jedan od funkcionera iz Španije i rekao da to nije normalno, i da će morati zvanično da reaguju. Ta priča o tom pismu nije imala nikakav efekat, to je rađeno zbog performansa i zbog toga kako će da izgleda pred kamerama, a naneli smo direktan udarac Španiji, koja danas na Srbiju gleda drugačije, kao na "lutajući metak", i imamo daleko niži nivo poverenja Madrida, ocenjuje lider Narodne stranke.

Unutrašnji dijalog o Kosovu je, prema njegovom mišljenju, čista farsa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš