Jahjaga poziva na poštovanje odluke o ZSO

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je predstavnike institucija i političkih partija da poštuju objavljenu presudu Ustavnog suda u Prištini.

Jahjaga poziva na poštovanje odluke o ZSO

Prema toj presudi Sporazum o asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova.

Jahjaga je u saopštenju pozvala vladajuću koaliciju i opozicione partije da "iskoriste ovaj trenutak i ponovo započnu politički dijalog i vrate normalnost na Kosovu". 

Ustavni sud Kosova odlučio je ranije danas da Sporazum o asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova, prvenstveno njegovim članovima o jednakosti pred zakonom i o osnovnim pravima i slobodama. 

Ta institucija je dala saglasnost da se nastavi sa osnivanjem ZSO navodeći da u dekretu koji treba da usvoji i dostavi Ustavnom sudu, Vlada Kosova treba da ima u vidu primedbe suda. 

Kosovska opozicija je mesecima blokirala rad parlamenta tražeći da se poništi sporazum o ZSO koji je potpisan 25. avgusta u Briselu uz posredovanje EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš