Jahjaga poslanicima: prevaziđite stranačke interese

U godisnjem govoru u Skupštini Kosova, predsednica Atifete Jahjaga zamolila je poslanike za dijalog kako bi se pronaslo rešenje četvoromesečne krize.

Jahjaga poslanicima: prevaziđite stranačke interese

”Prevaziđite stranačke interese i radite u interesu građana, poručila je poslanicima Jahjaga.

"Snagu demokratije ne može da zameni suzavac", izjavila je predsednica Kosova i istakla da je nasilje u Skupštini nedopustivo. Građani ne zasluzuju ovakvo ponašanje određenih poslanika, rekla je Jahjaga.
Predsednica je navela da je u više navrata pokušala da za isti sto dovede vlast i opoziciju, ali je naišla na odbijanje i uslovljavanje.

“Predlozila sam plan da se sporazum o ZSO prosledi Ustavnom sudu na procenu i da se formira međunarodna komisija koja bi ocenila sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom”, kazala je Jahjaga i navela da je to dobra osnova za resenje parlamentarne krize.

Predsednica Kosova govorila je i o neophodnosti nastavka dijaloga sa Srbijom ističući da će poglavlje 35 koje je otvoreno u pregovorima Srbije i EU, ukinuti dualizam na Kosovu i dovesti do potpisavanja sporazuma kojim će Srbija priznati nezavisnost Kosova. Jahjaga ističe da je obaveza Kosova da sprovede sve sporazume koji su postignuti u Briselu, ali poziva pregovarački tim na transparentnost Briselskog procesa kako bi građani bili upoznati sa dijalogom i sporazumima.

”Potrebno je reći građanima šta podrazumeva normalizacija odnosa sa Srbijom", navela je Jahjaga i dodala da je u Briselu potrebno otvoriti nove teme poput pitanja nestalih lica, penzijskog fonda i štete koju je Srbija načinila Kosovu tokom rata.

Atifete Jahjaga je rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove koji se tiču vizne liberalizacije, te da je sada red na Evropsku unije da ispuni svoje obaveze.

Kosovska predsednica je istakla da su ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i privredni rast prioriteti Kosova i zaključila da je u tom cilju zatražila od Vlade da donese odgovarajuće zakone  kako bi bila ojačana ekonomija Kosova.

Obraćanje kosovske predsednice u Skupštini Kosova bojkotovali su poslanici opozicionih stranaka.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš