Izborna reforma na Kosovu: Niži cenzus i zatvorene liste !

Reforma izbornog sistema Kosova koja se već nekoliko godina unazad najavljuje će najverovatnije biti izvršena prije narednih parlamentarnih izbora u našoj zemlji a za cilj ima veoma važne promjene. Zatvaranje izbornih lista što će podržati sve političke partije kao i niži izborni prag su najosjetljivije teme izbornih reformi na Kosovu.

Izborna reforma na Kosovu: Niži cenzus i zatvorene liste !

Otvorene liste pružaju velike mogućnosti manipulacija a zatvaranjem listi će političke partije imati kontrolu nad svojim budućim poslanicima u Skupštini naše zemlje.

GazetaBlic navodi da je i premijer zemlje Isa Mustafa za proces reformi u kojem bi se liste proglasile zatvorenim jer je u poslednje vrijeme imao velikih problema sa pojedinim poslanicima ovog političkog subjekta. Vjosa Osmani, Adem Salihaj, Arben Gashi su samo neki od poslanika ove partije koji se protive mnogim odlukama predsjednika.

Odbori unutar političkih partija će na osnovu liste sprečiti ovakve neposlušne ljude time što će ih staviti niže na listi, a isti stav djeli i potpredsjednik LDK-a Lutfi Haziri.

GazetaBlic prenosi da i najveća partije u zemlji (PDK) podržava prijedlog zatvorenih lista uprkos neslaganju predstavnika civilnog društva i međunarodnih organizacija koje smatraju da su otvorene liste mnogo veći nivo demokratije te da se na ovaj način relativizuje moć i uloga lidera.

Smanjenje izbornog praga sa 5 na 3 procenata u mnogome favorizuje manje partije a samim tim će olakšati mogućnost formiranja mnogih koalicija.

Izborna reforma se najavljuje od 2011. godine kada su se oko reformi izbornog sistema saglasili Hashim Thaqi, Isa Mustafa i Behgjet Pacolli ali se to do sada nije desilo. Čak je jedno vrijeme formirana i grupa koju je vodio Haki Demolli koja je imala za cilj pripremu reformi izbornog sistema ali nije bilo političke volje.

Izvor: (kosovopress.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš