Izborna posmatračka misija EU pozvala na fer izbore

Izborna posmatračka misija EU na Kosovu, koja će pratiti parlamentarne izbore, održala je konferenciju za štampu na kojoj je šef posmatračke misije i član Evropskog parlamenta iz Slovenije Alojz Peterle pozvao na mirnu kampanju, fer i korektne izbore.

Izborna posmatračka misija EU pozvala na fer izbore

Šef posmatračke misije EU na Kosovu tokom izbora Alojz Peterle je na konferenciji istakao da je odmah nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora dobio poziv predsednika Kosova Hašima Tačija.

"Ovo je treći put da je EU poslala izbornu posmatračku misiju na Kosovu, nakon misije iz 2013. za lokalne izbore i 2014. za vanredne parlamentarne izbore. Ovo odražava tekuću posvećenost EU demokratskom procesu na Kosovu i želju da vidimo nastavak poboljšanja u ispunjavanju demokratskih prava svih onih koji imaju pravo glasa na Kosovu. Ove izbore vidim kao inzvarednu priliku da se prikaže demokratska zrelost", istakao je Peterle.

Peterle je istakao da je reč o nezavisnoj i nepristrasnoj posmatračkoj misiji koja će pored izbornog dana ocenjivati i celokupan izborni proces.

"I to naravno u skladu sa kosovskim zakonodavstvom kao i skladu sa evropskim međunarodnim standardima za demokratske izbore. Od našeg dolaska misija se sastala sa članovima centralne izborne komisije, sa članovima komisije za izborne žalbe i prigovore, sa javnim tužiocem, nezavisnom komisijom za medije, predstavnicima političkih partija, sa organizacijom civilnog drušva, naročito sa onima kojin organizuju sopstvene aktivnosti posmatranja izbora", rekao je Peterle.

Šef posmatračke misije je naglasio da će  timovi dugoročnih posmatrača biti raspoređeni širom Kosova.

"Očekujemo da rasporedimo više od sto posmatrača na dan izbora iz različitih zemalja članica EU I Norveške I Švajcarske koji su bliski partneri EU kod posmatranja izbora. Mi ćemo biti najveća međunarodna misija koja posmatra ove izbore I očekujem da ćemo biti u stanju da posetimo značajan broj biračkih mesta na dan izbora".

Tim od osam analitičara na Kosovo je stigao 19. maja. Pored 16 dugoročnih posmatrača raspoređenih širom Kosova, misiji će se pridružiti 32 kratkoročnih posmatrača iz delegacije Evropskog parlamenta, kao i lokalno-regrutovani posmatrači iz diplomatskih predstavništava zemalja članica EU na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš