Srpski izbori na Kosovu: Pogledajte na kojim se mjestima može glasati na Kosovu

Sva glasačka mesta, odnosno jedinice za prikupljanje glasova - na Kosovu jutros su otvorena na vreme, u 7 časova, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović.

Srpski izbori na Kosovu: Pogledajte na kojim se mjestima može glasati na Kosovu
Neregularnosti nije bilo, a prvi podaci o izlaznosti očekuju se između 10 i 11 časova. Centri za prikupljanje glasova biće otvoreni do 20 časova. Glasali su već i prvi predstavnici opštinskih rukovodstava u kosovskom i srpskom sistemu.

"Svi naši centri i ogranci otvoreni su na vreme, sve je u redu. Nije bilo značajnijih kašnjenja, eventualno na neki minut, zbog tehničkih razloga, ali sve teče u redu," rekao je Šabović. 

Mirno je nedeljno jutro na Severu. Odziv birača je za jutro izbornog dana očekivano niži, a na glasanje u ovim prvim časovima idu mahom stariji građani. Glasali su i predstavnici lokalne samouprave i političari. Kosovski gradonačelnik Goran Rakić i njegov kolega - predsednik srpskog privremenog organa, koji je ujedno i odbornik u kosovskoj SO - Aleksandar Spirić, glasali su jutros u Tehničkoj školi. Lider opozicione DSS, bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristič, glasaće u 10 časova u Zubinom Potoku, gde se glasanje odvija u osnovnoj školi "Jovan Cvijić". Predsednik Srpske, Slavno Simić glasaće takođe u 10 časova, u srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Leposaviću.

Na 90 jedinica za sakupljanje glasova, na 21 lokaciji, u 5 centara i 16 ogranaka, nalaze se po tri posmatrača OEBS-a, uz koordinatore. Centri će biti zatvoreni u 20 časova, nakon čega će prikupljeni glasovi biti transportovani u Rašku i Vranje na primopredaju RIK-u radi daljeg brojanja, rekao je Šabović.

Srpski parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se po identičnom modelu iz 2014., a birački materijal, kao što su glasački listići i birački spiskovi, ranije su dostavljeni OEBS-u od strane Republičke izborne komisije Srbije.  

Na ovim parlamentarnim izborima, građani imaju priliku da biraju između 3.270 kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, sa 20 lista, među kojima su i kandidati sa KiM-a. Broj lokacija centara za sakupljanje glasova, prethodno je odlukom RIK-a smanjen sa 25 na 21, zbog, kako je saopšteno, bezbednosne situacije na KiM-u. 

Pravo glasa na KiM-u na ovim izborima ima 106.094 birača.

Spisak biračkih mesta, odnosno centara za prikupljanje glasova na KiM-u, možete pogledati OVDE.

Izvor: (kosovopress.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš