Istraživanje o uticaju pandemije na privatni sektor: Pad prodaje u više od 90 odsto firmi

Prema istraživanju o uticaju pandemije koronavirusa na poslovanje privatnog sektora na Kosovu, koje su zajednički sprovele Privredna komora Kosova, Američka privredna komora na Kosovu, Nemačko-kosovska privredna komora, Savet evropskih investitora i Klub Kosovski proizvođači, više od 92 odsto preduzeća izjavilo je da je došlo do smanjenja prodaje zbog restriktivnih mera, od čega je oko 48 odsto prijavilo pad za više od 75 odsto, dok je četvrtina ispitanika prijavila pad prodaje na preko 90 odsto, objavio je na Fejsbuku predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići.

Istraživanje o uticaju pandemije na privatni sektor: Pad prodaje u više od 90 odsto firmi

Prema istraživanju koje je sprovedeno u 462 preduzeća, a prikupljene podatke analizirala „Recura Financials“, 95 odsto ispitanika je krizu izazvanu kovidom -19 ocenilo kao negativnu, više od polovine njih kao vrlo negativnu.

  • Pad prodaje se pokazuje u direktnoj korelaciji sa sposobnostima poslovanja, pošto istraživanje dalje otkriva da 83,6 odsto preduzeća kaže da je kriza smanjila njihovu sposobnost za rad: 39 odsto preduzeća su potpuno zatvorena, 30,7 radi sa smanjenim kapacitetom, dok 13,8 odsto radi sa skraćenim radnim vremenom. Samo oko 2 odsto preduzeća uopšte nije pogođeno,  jer su deo ili sve aktivnosti organizovali od kuće.
  • Preko 60 odsto anketiranih preduzeća veruje da pandemija kovid -19 ugrožava njihov opstanak. Istraživanje je pokazalo da su najranjivija mikro i mala preduzeća, a preko 65 odsto traži način za opstanak, dok 44,8 odsto srednjih i 40 odsto velikih preduzeća veruje da pandemija ugrožava opstanak njihovog poslovanja. Prema sektorima, najugroženiji je građevinski sektor sa 75 odsto, a slede sektor maloprodaje 57,3 odsto, proizvodnje 56,6 odsto i trgovina na veliko 54,7 odsto.
  • Što se tiče operativnih aspekata na koje je uticala pandemija kovid -19,  preduzeća prijavljuju uglavnom finansijske gubitke (78 odsto ispitanika), nedostatak likvidnosti (44 odsto), neefikasnost u radu (40 odsto), gubitak proizvodnih kapaciteta (27 odsto).
  • Manje od 20 odsto anketiranih preduzeća je vrlo zadovoljno vladinim odlukama o restriktivnim merama nakon izbijanja pandemije. Što se tiče procene mera koje je vlada donela za podršku privatnom sektoru, manje od 6 odsto ispitanika procenjuje da mere uveliko ublažavaju poteškoće u poslovanju u poređenju sa sličnim procentom onih koji procenjuju da mere uopšte ne ublažavaju njihove poteškoće. Oko 40 odsto preduzeća procenjuje da mere ublažavaju operativne teškoće vrlo malo, a 21 odsto veruje da mere u proseku ublažavaju njihove poteškoće.

Rezultati istraživanja su danas podeljeni Kosovskim institucijama i međunarodnim finansijskim institucijama, naveo je Rukići u objavi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš