Iljir Deda: Ova vlada neće dočekati kraj godine

Gost večerašnje emisije „Razgovor“ u RTK2 bio je Iljir Deda, poslanik "Alternative" u Skupštini Kosova.

Iljir Deda: Ova vlada neće dočekati kraj godine

Deda je u ovom intervjuu rekao da je nakon izlaska Srpske liste iz vlade potrebno organizovati okrugli sto kako bi se raspravljalo o mogućim novim parlamentarnim izborima.

"Ova vlada neće dočekati kraj godine. Naš stav kao 'Alternativa' je, i tu se podudaramo sa našim koalicionim partnerima iz Demokratskog saveza Kosova, da treba da se organizuje okrugli sto, i mi bi želeli da sporazumno sve političke stranke Kosova odluče zajedno o datumu parlamentarnih izbora, ali imajući u vidu da Skupština mora izglasati set zakona o vladavini prava, koji su preko potrebni za liberalizaciju vizai, i imajući u obzir dinamiku kako je ova Skupština radila, mi bi morali sledeća dva meseca izglasati nekih sedam ili osam ključnih zakona i u septembar bi bio najbolji mesec za parlamentarne izbore“, smatra on.

Ipak, sumnja da se može desiti i vraćanje Srpske liste u vladi.

"Čim premijer Haradinaj nije prihvatio ostavke ministara iz Srpske liste znači da postoje neki razgovori, ne znam, nisam upućen u to, ali poznajući premijera, on to ne bi uradio ako nema neki signal da oni mogu da se vrate“, navodi Deda.

Hapšenje Marka Đurića i način na koji je to urađeno vidi kao dogovor između dva predsednika, Tačija i Vučića, i upotrebljenu silu kao njihov scenario.

"Mislim da je to urađeno u dogovoru dva predsednika, Tačija i Vučića i njih trebamo pitati kako se oni to sreću veoma lepo nedeljama van Kosova i onda odmah nakon tri dana, nakon sastanka u Briselu imamo te scene. Ja mislim da je to režija, jer Vučić je sam prvi rekao da nikome ne treba dozvola da dođe na sever Kosova i da će Đurić zajedno sa Selakovićem doći sa ili bez dozvole, onda je odavde kazano da ako neko dođe bez dozvole biće uhapšen, ali ja verujem da je to režija i neću da se bavim kako je ta režija potekla nego dogovorom dva predsednika. Njima pomažu tenzije da učvrste vlast, ali za razliku od Vučića koji apsolutno dominira Srbijom, Tači nema nikakvu političku moć na Kosovu. On želi da se faktorizuje izazivanjem kriza“, smatra Deda.

Na pitanje zbog čega niko iz Skupštine Kosova nije reagovao na prebijanje ministra Nenada Rikala, Deda je odgovorio „zato što većina nas u skupštini mislimo da je to scenario i da za to moraju odgovarati dva predsednika“. Dodaje da je moguće imati opet takvih incidenata.

Kada je reč o ZSO Dedaj ne misli da će Srpska lista jednostrano formirati ZSO "jer to ne može uraditi“.

"Ja sam imao sastanke sa delegacijom iz Brisela i  oni su pozdravili imenovanje Upravljačkog tima za ZSO, iz medija smo saznali da se planira konsultativna grupa između svih političkih stranaka, mada do sada nije pozvan niko od opozicije, ali ipak mislim da se to neće desiti jednostrano“, ističe on.

Na pitanje zašto Priština i Beograd gledaju drugačije na proces formiranja ZSO Deda smatra da je  sam proces dijaloga dizajniran tako da svaka strana presudi kako hoće i da za to ispaštaju samo građani Kosova i građani Srbije.

Ističe da opozicija trenutno igra glavnu ulogu u smirivanju tenzija, i smanjenju političke krize na Kosovu.

Deda je rekao da opcija podele Kosova koju je pomenuo Dačić ne postoji, i da je to sada "završena priča".

"Neće biti ni podele, ni razmene teritorija", ističe on.

Deda smatra da bi glavni cilj trenutno trebao da bude liberalizacija viza za građane Kosova.

"Ja se trudim i radim na tome da bude slobodnog kretanja za naše građane do kraja ove godine. Prolongiranje ratifikacije Sporazuma demarkacije sa CG, korupcija i druga pitanja su doprinele trenutnoj situaciji. Mi smo ispunili tehničke uslove ali da bi ojačali tu poziciju moramo izglasati još četitri zakona koje ćemo nadam se izglasati do kraja maja. Ipak, mislim da daleko smo više ispunili uslova od drugih zemalja regiona koje sada već imaju mogućnost slobodnog kretanja“, navodi Deda.

Za formiranje Vojske Kosova Deda smatra da je potrebno odraditi pripremni rad. Kao ključni uvod smatra da se Srbima objasni da Vojska Kosova nije protiv njih.

Na to koliko Specijalni sud utiče na zadnja dešavanja on smatra da kriza može da se nastavi ali važno je da nije došlo do izmene zakona o Specijalnom sudu.

Deda je na kraju rekao da nije zadovoljan funksionisanjem skupštine, da se skupština ne drži pravilnika o radu i nema odgovornosti, "zato što se možda svi spremju prikriveno za izbore“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš