I večeras bez dogovora o novoj vladi, LDK ne odustaje od svog predloga

Nakon večerašnjeg višečasovnog sastanka, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, poručio je medijima da je zainteresovan za postizanje sporazuma, ali i da je bilo „jednostranog približavanja“.

I večeras bez dogovora o novoj vladi, LDK ne odustaje od svog predloga

„Narod je rekao svoje. Moje interesovanje i spremnost su veliki. Preostalo nam je samo nedelju dana. Bez rezervi, bio sam otvoren za sporazum, ali ne može biti sporazuma jednostranim približavanjem. Za koaliciju bi približavanje trebalo da bude obostrano“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe potvrdio da LDK ostaje pri svom poslednjem predlogu o rotaciji – da trenutni predsednik skupštine iz redova Samoopredeljenja, Glauk Konjufca da ostavku do trenutka izbora LDK kandidata za predsednika Kosova rane 2021, kada bi se LDK povukao sa mesta predsednika skupštine i ustupio ga kandidatu LVV.

Dogovor o novoj vladi još uvek nije postignut zbog insistiranja predsednka LDK, Ise Mustafe, na tome da ovoj stranci pripadne pozicija predsednika skupštine sve do glasanja za predsednika, potvrdila je za medije nakon večerašnjeg sastanka u kosovskoj skupštini Aljbuljena Hadžjiu (Albulena Haxhiu) iz Samoopredeljenja (LVV).

„Želela bih da kažem da je dogovor postignut, ali to ne mogu reći zbog činjenica da LDK insistira na svom predlogu od 8. januara. Nakon tog datuma dali smo još dva predloga, ali ih je LDK odbio na ovim sastancima. Nema sporazuma upravo zbog insistiranja LDK-a za povratak pre 26 decembra. To je za nas neprihvatljivo. Obavestili smo Kvintu o našim pozicijama. Smatrali smo prikladnim da ih zajedno upoznamo i pružimo im jasnu sliku gde se trenutno nalazimo“, poručila je Hadžiju.

„To je omalovažavanje volje 75 poslanika. Šala je da kažemo predsedniku skupštine izabranom na demokratski način, skloni se, da bude neko iz LDK-a na nekoliko meseci, posle on da se skloni a da dođe neko drugi. To je šala sa zemljom. Imamo pred sobom puno drugih rešenja, ali to ne može da se desi ako nema volje LDK-a“, dodala je Hadžiju.

Sa sastancima nije gotovo, poručila je, naglasivši da je još uvek ostao rok od nedelju dana za formiranje vlade.

„Ne mogu da garantujem da će to biti učinjeno, ali garantujem opredeljenost LVV da radi u tom smeru“, poručila je Hadžiju, naglasivši da LVV ne vidi drugog potencijalnog partnera osim LDK.

20:40 – Dogovor o novoj vladi još uvek nije postignut

Predstavnici pobedničkih stranaka na oktobarskim izborima i ove noći su napustili skupštinu bez postignutog dogovora o koalicionom sporazumu, potvrdio je nakon završenog sastanka lider LDK, Isa Mustafa.

„Kao LDK uvereni smo da je rešenje koje smo ponudili ono koje uravnotežuje glasove građana. Rekli smo da ako LVV prihvati naše uslove za zajedničku vladu da smo spremni da postignemo sporazum“rekao je kratko novinarima predsednik LDK.

20:20 – Ambasadori napustili sastanak

Iako nisu viđeni da izlaze na ulaz na koji su i ušli, pretpostavlja se da su ambasadori napustili zgradu kosovske skupštine. Vozila kojima su stigli su takođe otišla. I dalje pred skupštinom čeka veliki broj novinarskih ekipa.

Kako prenosi prištinska Koha, britanski ambasador je odbio da detaljnije prokomentariše o čemu se razgovaralo na sastanku.

„Nećemo da komentarišemo ni da se mešamo“, poručio je, prenose kosovski mediji.

18: 20 – U skupštini i nemački ambasador sa Apostolovom

Kako prenos prištinska Koha, osim Ebota u zgradu kosovske skupštine ušao je i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt, Apostolova, ali i predstavnici italijanske, francuske i američke ambasade.

Nemački i britanski ambasador, prema pisanju ovog medija, prethodno su otišli u kancelariju EU koja se nalazi u blizini zgrade kosovske skupštine u kojoj se održava sastanak između Kurtija i Mustafe.

18:10 – Britanski ambasador ušao u skupštinu

Iako je bilo neizvesno da li će se dvojici lidera pobedničkih stranaka na oktobarskim izborima pridružiti ambasadori Kvinte, u zgradu kosovske skupštine ušao je britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot.

17:10 – Počeo novi sastanak Ise Mustafe i Aljbina Kurtija, ambasadori Kvinte nisu viđeni

Nešto posle 17 časova počeo je još jedan sastanak između lidera Samoopredeljenja (LVV) i LDK. Iako su ove stranke prethodno javile da će se sa njima sastati i ambasadori Kvinte i šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, prisutan veliki broj medijskih ekipa nije video nikog od ambasadora da je ušao u kosovsku skupštinu, što se poklapa sa navodima Gazete Express od pre dva sata da nemačka ambasada nije upoznata sa tim da su dobili jedan takav poziv.

Da li su ambasadori Kvinte pozvani?

Dve partije koje od novembra pregovaraju o uslovima postizborne koalicije i formiranju zajedničke vlade, sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice su najavili juče, nakon još jednog u nizu zajedničkih sastanaka na kojima nije dogovorena koalicija.

Neizvesnost povodom toga da li će se ambasadori Kvinte večeras sastati sa liderima LDK i LVV, povećala je, današnja izjava nemačkog ambasadora u Prištini, da nemaju saznanja o tome da su LVV i LDK uputili zajednički poziv državama Kvinte, prenela je nešto ranije Gazeta Express.

„Drago nam je što dobijamo pozivnice od političkih stranaka. Trenutno nemamo saznanja o jednom takvom zajedničkom pozivu“, saopštila je nemačka ambasada u Prištini.

Pored toga, kako prenosi ovaj medij, američka ambasada u Prištini nije htela da komentariše  da li će se ambasador Filip Kosnet sastati sa liderima LVV i LDK, poručivši samo da nemaju više ništa što bi mogli da kažu od onoga što su poručili u današnjem sapštenju zemalja Kvinte.

Da poziv za sastanak nisu dobili, potvrđeno je i iz Kancelarija Evropske unije na Kosovu.

„U principu, ambasadorka Apostolova sastaje se sa svim političkim liderima ukoliko je pozvana. Trenutno nemamo takav poziv“, izjavila je portparolka ove Kancelarije, Dinka Zivalj.

Međutim, ovaj medij ujedno prenosi da je potpredsednik LVV, Besnik Bisljimi, nešto pre večerašnjeg sastanka poručio da će ambasadori ipak doći.

Umesto najavljenog dogovora o koaliciji, jučerašnji sastanak Mustafe i Kurtija završio se izbegavanjem novinara i izdavanjem saopštenja LVV o današnjem sastanku sa ambasadorima Kvinte. Ova najava bila je iznenađujuća, posebno imajući u vidu Kurtijeve ranije izjave o neophodnosti suverene vladavine kosovskih institucija i izbegavanju stranog uplitanja na koja su danas i podsetili kosovski mediji.

Tako je portal Insajderi preneo izjavu Kurtija od pre 6 godina a koja se odnosila na sličnu situaciju prilikom formiranja kosovske vlade.

„Hašimu Tačiju je u interesu da dođe do uplitanja predstavnika međunarodne zajednice, ambasadora, stranaca kako bi se došlo do kompromisa. On više ne kaže da ima brojeve, već traži sveobuhvatnu vladu. Nas interesuje da uplitanje koje se dešava van parlamenta, dođe samo od građana“, rekao je Kurti 2. novembra 2014, piše Insajderi.

Na spekulacije o mešanju međunarodnog faktora u formiranje vlade Kosova, uoči ovog sastanka odgovarili su upravo ambasadori ovih zemalja u zajedničkom saopštenju.

„Mi predstavljamo nacije koje su duboko posvećene demokratskom, nezavisnom Kosovu. Bilo kakve sugestije o našoj podršci vladi ili određenom kandidatu su netačne“, naveli su predstavnici zemalja Kvinte dodajući da neće posredovati.

Aljbin Kurti, kao zvanični mandatar kosovske vlade, sastav nove vlade mora da predloži Skupštini Kosova za glasanje do 4. februara. Ukoliko za sastav nove vlade ne dobije podršku ili ovaj rok ne ispoštuje, kosovski predsednik, Hašim Tači, imaće pravo da imenuje još jednog mandatara pre raspisivanja novih izbora.

A optužbe upravo na račun Tačija, stižu danas iz LVV – navode da je on taj koji nastoji da spreči koaliciju.

„Tači sa svojim sejmenima ima dva cilja na kojima neprestano rade: 1. Da spreče formiranje vlade LVV-LDK i 2. Da realizuju podelu Kosova – poklon za strpljenje Vučiću“, navodi Haki Abazi, dojučerašnji prvak kosovskog civilnog društva koji se pridružio LVV neposredno pred oktobarske izbore.

Haziri: LVV bi da predstavi LDK kao stranku gladnu moći

Uprkos najavama Aljbina Kurtija i Ise Mustafe o brzom postizanju koalicionog dogovora, pregovori dve stranke koje su osvojile najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima održanim prošlog oktobra su se zakomplikovali u postizbornom periodu. Kamen spoticanja u tom trenutku bila je bezuslovna podrška kandidatu LDK za predsednika Kosova koju je ova stranka tražila od LVV kao uslov za koaliciju.

LVV je odbijala da prihvati ovaj uslov što je dovelo do toga da dve strane dočekaju konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova bez dogovora o vladi. Upravo je ova sednica bila nova prekretnica koja je dodatno zakomplikovala pregovore dve strane, uvodeći u pregovaračku jednačinu i mesto predsednika skupštine.

Nakon što je na konstitutivnoj sednici 26. decembra, Kurti, kao lider najveće parlamentarne partije, za mesto predsednika skupštine, umesto kandidata budućeg koalicionog partnera, LDK, predložio drugog čoveka svoje stranke – Glauka Konjufcu, pregovori dve strane su ušli u novu fazu političke realnosti, kako su je opisivali funkcioneri LDK.

U medijima su tada počele da kruže brojne neproverene informacije o ponudama i kontraponudama dve strane, ali zajedničko svakoj je da su se ponude LVV svodile na povećavanje broja ministarstava za kandidate LDK kako bi se nadomestilo mesto predsednika skupštine i odbijanje LDK da odustane od ove pozicije, uz obrazloženje da je neophodno imati jednaku raspodelu ustavnih ovlašćenja.

Jedan od potpredsednika LDK, Ljutfi Haziri, je komentarišući takve ponude LVV okrivio ovu stranku da pokušava da, ponudom većeg broja ministarstava, LDK predstavi kao strankom koja je gladna moći.

„Mi uzimamo od nas samih. To je bilo nastojanje da se LDK predstavi da žudi da dobije vlast. Od nas je potekla ideja o strukturi 12-ce. U drugom delu pregovora šta god da se dogodilo, bilo je argumentovano. Kompromis koji je načinio Isa Mustafa je bio da predsednik skupštine bude odlučen samo do izbora predsednika. U trenutku kada se izabere predsednik mi smo spremni da se povučemo“, rekao je Haziri u Zoni B, prenosi Zeri jutros.

Podsećamo, jedina stvar oko koje su se LVV i LDK lako dogovorile na samom početku pregovora, bila je formula 12-člano vladinog kabineta u kom bi 5 mesta pripalo LVV, 5 LDK, a 2 pripadnicima manjina.

S druge strane, poslednja ponuda LDK je rotacija, odnosno predlog da Konjufca da ostavku na mesto predsednika skupštine do trenutka izbora LDK kandidata za predsednika Kosova rane 2021, kada bi se LDK povukao sa mesta predsednika skupštine i ustupio ga kandidatu LVV.

Ova ponuda, neprihvatljiva je za LVV koji ne vide mogućnost vraćanja na pozicije pre 26. decembra.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš