Hoti: U Vašington idemo po međusobno priznavanje, a ne da razgovaramo o teritorijama

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će sastanak sazvan 27. juna u Vašingtonu, između Kosova i Srbije, biti početak procesa međusobnog priznavanja.

Hoti: U Vašington idemo po međusobno priznavanje, a ne da razgovaramo o teritorijama

Prema njegovim rečima, stav Kosova je samo zahtev za međusobno priznavanje i neće se raspravljati o razmeni teritorija.

Prema Hotiju, kosovska delegacija za ovaj sastanak biće formirana narednih dana, a dodao je da će on predstavljati Vladu Kosova, prenosi Koha.

“Na sastanku u Vašingtonu, započinjemo proces dijaloga za međusobno priznavanje. Na tom sastanku ću predstavljati Vladu Kosova na osnovu Ustava. Delegacija će biti formirana u narednim danima. U tom pogledu nema oklevanja”, rekao je kosovski premijer.

Ono što smo uradili tokom ovih dana, kao što ste videli, usaglašavali smo se unutar koalicije da izgradimo svoju poziciju, koju smo objavili u javnosti, kazao je Hoti.

Naveo je da su pružili ruku opoziciji, zamolili ih da ih saslušaju, takođe su, obavestili prijateljske zemlje.

Moramo da izgradimo konsenzus uz učešće opozicije, poručio je Hoti.

“Na ovaj sastanak idemo sa jasnim stavom države Kosovo, da započnemo dijalog o obostranom priznanju. Ovo nije dijalog za normalizaciju odnosa, to je derivat priznavanja. Mislim da je dosta zavera po tom pitanju, učestvujemo u dijalogu kao jednake strane”, smatra kosovski premijer.

Naveo je da se postavljaju hipoteze o razmeni teritorija i da radi uklanjanja ovih hipoteza imaju platformu za dijalog.

“Nemam mandat da razgovaram o razmenama teritorija. Verujem da smo postavili okvir. Neću ići tamo da razgovaram o temama koje su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ali i sa našim stavovima”, istakao je Hoti na konferenciji za štampu.

Sastanak 27. juna u Sjedinjenim Državama organizuje specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš