Hoti: Srbija nije pokazala namere za normalizaciju odnosa

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, učestvovao je danas na virtuelnom Samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron putem video linka.

Hoti: Srbija nije pokazala namere za normalizaciju odnosa

Tokom svog obraćanja, premijer Vlade Kosova predstavio je tri glavna principa, u kojima stoji da je teritorijalni integritet Kosova neprikosnoven, i da ne može biti deo pregovora, kao i da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Srbijom mora biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

Takođe, Hoti je rekao da bi konačni sporazum između Kosova i Srbije trebalo da rezultira članstvom Kosova u Ujedinjim nacijama.

"Članstvo Kosova u UN bi takođe trebalo da bude deo rezultata sporazuma između Kosova i Srbije".

Hoti je dodao da je na osnovu tih principa i ciljeva Kosovo spremno da nastavi dijalog.

"Tokom dijaloga, Srbija nije pokazala prave namere za normalizaciju odnosa između dve zemlje", rekao je Hoti i naglasio da veruje da dijalog nema alternativu.

„Spremni smo i posvećeni da se jednako uključimo u dijalog između Kosova i Srbije“, rekao je Hoti tokom svog govora na samitu u Parizu.

Premijer Vlade Kosova je kazao da konačni sporazum mora rezltirati uzajamnim priznanjem.

"Sveobuhvatni mirovni sporazum između Republike Kosovo i Republike Srbije mora rezultirati uzajamnim priznanjem. Bez takvog zaključivanja ovog procesa sporazum ne može uspeti. Uzajamno priznavanje između dveju zemalja je jedini način da se odnosi normalizuju", rekao je on.

Rezultat ovog sporazuma trebalo bi da bude, prema rečima Hotija, i obaveza EU ​​da uključi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU.

"Članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i jasno otvaranje evropske perspektive za Kosovo naš su cilj uporedo sa ovim procesom", istakao je Hoti. 

Današnji Samit održan je putem video linka, na kom su prisustvovali francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, šef evropske diplomatije Borelj i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak. Sa kosovske strane samitu je prisustvovao premijer Hoti a sa srpske predsednik Vučić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš