Hoti: Predlažemo nove mere, ne vanredno stanje

Premijer Kosova Avdulah Hoti, nakon sastanka sa Savetom bezbednosti na konferenciji za novinare rekao je da će se narednih dana preuzeti strožije mere u borbi protiv koronavirusa.

Hoti: Predlažemo nove mere, ne vanredno stanje

"Upravo smo završili sastanak Saveta bezbednosti Kosova na kome postoji opšti dogovor za preduzimanje dodatnih mera i rigoroznu primenu tih mera, a ne i varednog stanja", rekao je Hoti.

Međutim, premijer je ostavio otvorenu mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

On je rekao da će u narednim sedmicama biti potrebno rigorozno sprovođenje postojećih i novih mera, dok će u zavisnosti od situacije pokrenuti ustavne procedure za proglašavanje vanrednog stanja.

Hoti je rekao da su sve poslovne institucije dužne da budu opremljene dezinfekcijskim sredstvima, dok će za njih biti stroga kontrola inspektorata i policije.

Dalje, Hoti je najavio da će verski objekti biti privremeno zatvoreni, za šta je tražio razumevanje od predstavnika verskih zajednica na Kosovu.

Premijer je takođe naglasio da će javna okupljanja biti zabranjena.

Prema njegovim rečima, maske, udaljenost, higijena glavne su mere koje treba da se sprovode u zaštiti od virusa CoVID-19

„Sa ovim merama spašavamo živote građana: nošenjem maski, distancom i pranjem ruku. Policija će pomoći novčanim kazne u skladu sa zakonom u cilju sprečavanja zaraznih bolesti", rekao je premijer Hoti.

Premijer je najavio da će biti i "agresivne" medijske kampanje za podizanje svesti o postojanju virusa.

"Dijalog mora da se okonča obostranim priznanjem"

Hoti  je tokom današnje konferencio govorio i o dijalogu sa Srbijom, koji kako je smatrao, nema alternativu i da se konačan dogovor mora okončati međusobnim priznanjem dveju zemalja.

“Dijalog nema alternativu i samo kroz dijalog možemo rešiti pitanja sa Srbijom. Predložio sam platformu za dijalog, u taj proces ulazimo samo radi međusobnog priznavanja i pune normalizacije odnosa između dve zemlje”, istakao je Hoti.

Nakon virtuelnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovski premijer je naveo da su započeli dijalog sa samo jednim ciljem, a to je međusobno priznanje i normalizacija odnosa sa Srbijom.

“Načelno smo postigli dogovor da sledeći sastanak imamo u Briselu sledećeg četvrtka, što je prvi sastanak posle 20 meseci kada je dijalog prekinut”, kazao je premijer.

Hoti je rekao da je na današnjoj video konferenciji kosovska delegacija iznela svoje stavove, koji se tiču zaštite državnih interesa zemlje.

“Predstavili smo svoj državni stav i spremni smo da sednemo da pregovaramo kako bi zaštitil interese Кosova i tražili normalizaciju odnosa, koja će uslediti nakon međusobnog priznanja dveju zemalja”, dodao je kosovski premijer.

Hoti je takođe potvrdio i to da je danas utvrđena agenda sastanka, sa kojom su se složile obe strane i kosovska i srpska, za predstojeći sastanak koji će se održati u četvrtak u Briselu.

Premijer je istakao da su pored uzajamnog priznanja teme sastanka u Briselu i ratna odšteta, povratak katastarskih dokumenata, regulisanje ekinomskih odnosa i ostala pitanja koja obe zemlje treba da regulišu.

Hoti je rekao i to da današnjnoj video-konferenciji nije prisustvovao predsednik Kosova Hašim Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš