Hoti: Moguće ponovo uvođenje karantina u mestima sa najvećim brojem zaraženih

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će se povratak mera karantina razmatrati u gradovima u kojima ima najviše slučajeva zaraženih virusom kovid-19, prenosi Koha.

Hoti: Moguće ponovo uvođenje karantina u mestima sa najvećim brojem zaraženih

Hoti je, nakon sastanka Odbora za pandemiju, rekao da se potrebni protokoli protiv pandemije moraju postaviti na malo bolji način, navodeći da su svi reusursi stavljeni u funkciju borbe protiv virusa te da će policija dobiti potrebna ovlašćenja.

Istakao je da ne može da dozvoli da situacija sa pandemijom izmakne kontroli.

"Imamo 49 smrtnih slučajeva, Klinika za zarazne bolesti je pretrpana, nema više mesta za ljude. Na drugim klinikama se prave novi kapaciteti. Mere su jednostavne - maske, fizička distance i pranje ruku. Dužni smo da ih se pridržavamo", naglasio je Hoti.

Hoti je rekao da je trenutno hospitalizovano 113 ljudi, od kojih je šest u teškom stanju. Oko osam odsto obolelih od kovida-19 su lekari.

„Situacija je pod krhkom kontrolom. Razgovarali smo o merama koje ćemo preduzeti, počevši od smanjenog broja zaposlenih u institucijama. Zatvorićemo sve sektore u odeljenjima u kojima ima slučajeva zaraze. Zaražene osobee treba nadgledati zbog infekcije. U opštinama treba aktivirati lokalne institucije. Sanitarna inspekcija će preduzeti kaznene mere na ulicama, preduzećima i svuda. Inspektori će biti tamo 24 sata i ako ne nosite masku, bićete kažnjeni", upozorio je Hoti.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je sav potencijal uložen u upravljanje situacijom. Kazao je da je treća faza postepenog otvaranja ekonomije rezultirala povećanjem broja slučajeva.

Zemaj je rekao da je povećanje slučajeva posledica neusklađenosti sa poslovnim merama. „Pripremamo novu strategiju testiranja. Počećemo masovno testiranje", rekao je Zemaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš