Hodžić: ZSO-telo za zaštitu interesa Srba na Kosovu

Izvršna direktorica opštinske administracije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hožić izjavila je u emisiji Razgovor na RTK2 da je cilj formiranja Zajednice srpskih opština nastanak tela koje će braniti nacionalne interese srpske zajednice na Kosovu.

Hodžić: ZSO-telo za zaštitu interesa Srba na Kosovu

Deset opština sa većiniskim srpskim stanovništvom delovaće jedinstveno u okviru Zajednice srpskih opština, tvrdi Hodžić i navodi da implementacija sporazuma o Zajednici kasni zbog aktuelne političke situacijena Kosovu.

"Zvanična Priština i zvanični Beograd i dalje imaju udaljene tačke gledišta po pitanju nadležnosti srpskih opština, još uvek je to pitanje izazov, tako da saćekaćemo prvo na taj kompromis oko kojeg treba da se dogovore Beograd i Priština, a nakon toga ići će se sa imlementacijom ZSO. Zaista mnogi drugi procesi kasne zbog nedostatka formiranja ZSO“, rekla je Adrijana Hodžić za RTK2.

Šefica opštinske administracije tvrdi da je Briselski proces dodatno otežao funkcionisanje zdravstvene zaštite na severu Kosova, jer je transport lekova iz centralne Srbije na Kosovo i nedostatak konkretnog dogovora po tom pitanju otežao rad zdravstvenih institucija.Ipak, dijalog u Briselu doneo je i određene koristi građanima.  

"Registracija građana u kosovski sistem i samo to prepoznavanje izvoda iz matične knjige rođenih jeste olakšalo život na Kosovu, prepoznavanje diploma takođe je olakšalo život na Kosovu, ali postoje tu još mnoga pitanja koja treba rešiti“, dodala je ona.

Kosovske vlasti ne mogu da podrže formiranje još jedne srpske opštine na Kosovu, smatra Hodžić, a kao razlog navodi nedostatak finasijskih sredstava.Aktuelna politička situacija u Prištini unosi nemir među građane Severne Mitrovice, naglašava Adrijana Hodžić i zaključuje da to pokazuje nestablnost vlade, zbog čega se kasni i sa sprovođenjem dogovora iz Brisela.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš