Ministarka za evropske integracije Kosova

Hodža: Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža izjavila je da je Kosovo ispunilo nepohodne uslove za dobijanje vizne liberalizacije i da će odluku o tome da li će građani slobodno putovati doneti Evropska unija.

Hodža: Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Nakon ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom kao jednim od uslova za dobijanje vizne liberalizacije, sada je sve u rukama Evropske unije, rečeno je pred Odborom za spoljne poslove.

"Imajući u vidu kako je tekao proces vizne liberalizacije ostalih članica onda bi trebalo da čitava procedura traje šest meseci. Očekujemo da u toku ove godine građani Kosova putuju bez viza u zemlje EU", rekla je ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža.

Durata Hodža je kazala bi trebalo intezivirati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i da je napravljen pomak.

"Podignuto je 30 optužnica, na razmatranju su 23 slučaja, dok je 7 slučajeva dobilo svoj epilog. Naša ocena je da smo postigli napredak u ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju i očekujemo olakšice Evropske komisije", dodala je ona.

Sa ovom izjavom ministarke za Evropske integracije ne slažu se pojedni članovi odbora.

"Tri evropska eksperta ocenjivala su sistem pravde i borbu protiv organizovanog kriminala. U njihovom izveštaju je navedeno da je sudstvo na Kosovu neušpesno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Postoji neusklađenost zakona na Kosovu sa evropskim zakonima. U izveštaju se navodi da nedostaje volja za procesuiranjem vođa kriminalnih organizcija", rekla je Fitore Pacoli poslanica Samoopredeljenja.

"Veliki broj optužbi, još uvek ne znamo kako će teči tok odlučivanja, što se tiče konfiskovanja imovine svi mi znamo da su šanse ravne nuli, kazao je član komisije", Armend Zemaj.

Kosovo treba da ispuni još jedan od važnijih uslova za viznu liberalizaciju. Pred kovskim institucijama je veliki izazov borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš