Hašim Tači je novi predsjednik Kosova

Skupština Kosova izbrala je večeras Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova za novog predsednika Kosova.

Hašim Tači je novi predsjednik Kosova

Posle trećeg kruga glasanja on je izabran sa 71 glasom, dok njegov protivkandidat Rafet Rama nije imao glasove. 10 listića su bila nevažeća.

Novi predsednik Kosova Hašim Tači nije uspeo da dobije dovoljan broj glasova u prva dva kruga pa je mandat predsednika osigurao u trećem krugu.

I poslanici liste "Srpska" glasali su za Hašima Tačija.

Tači se na glasovima zahvalio svojoj stranci, Demokratskom savezu Kosova, Srpskoj listi, poslaničkoj grupi  6+ i nezavisnim poslanicima.

Iz redova opozicije u parlamentu je bio samo Ijlir Deda, kao predstavnik Samoopredeljenja u Komisiji za glasanje.

Haim Tači će zakletvu pred poslanicima položiti 7. aprila i tada mu zvanično počinje mandat.

Inače tokom današnje sednice na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izbor predsednika Kosova došlo je do prekida u dva navrata zbog bacanja suzavca.

Suzavac su aktivirali poslanici opozicije, a sednica je nastavljena nakon hapšenja poslanice Samoopredeljenja Šćipe Pantine, posle čega su se ispred zgrade parlamenta sukobili demonstranti i policija.

Tači posebno zahvalio poslanicima Srpske liste na podršci

Hašim Tači je u govoru nakon što je izabran za predsednika Kosova u parlamentu posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

"Uveravam vas da će to poverenje biti nada i optimizam za Kosovo. Služiću uvek zemlji i građanima Kosova i to svima. Radiću na zaštiti ustava i graditi novo evopsko Kosovo koje bi bilo deo Evropske unije i NATO i nastavilo da ima odlične odnose sa SAD", rekao je Tači.

On je iskoristio priliku da podseti, kako kaže, na "heroizam" osnivača i vođe OVK Adema Jašarija "i drugih mučenika", kao i istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i na sve ljude koji su doprineli "stvaranju države Kosova".

Tačijeve pristalice slave na prisastinskom Trgu Majke Tereze uz zastave Kosova, Albanije, SAD i vatromet, ali i uz veliko prisustvo policije.

Tači je četvrti predsednik od kada je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš