Hasani: Kosovo bi trebalo da traži priznanje od Srbije u zamenu za ZSO

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da bi trebalo jasno staviti do znanja Srbiji, da ukoliko želi Zajednicu srpskih opština, onda prvo mora da prizna Kosovo,prenosi Koha.

Hasani: Kosovo bi trebalo da traži priznanje od Srbije u zamenu za ZSO

"Vi želite ZSO, mi želimo međunarodno priznanje od vas. To će doneti rezultat Kosovu. Svaki drugi put je začarani krug i drži Kosovo u zamrznutom sukobu", rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, Srbi imaju problem sa Kosovom, jer je to "ludi mit koji se stvarao vekovima".

"Oni nemaju alternativu. Nije toliko problem Rusija, već kineski imperijalni projekat. Ovde može da se dogodi specifičan zamrznuti sukob, poput slepe tačke u Evropi koja ne igra nikakvu funkciju, ali samo ne dopušta da eksplodira", kaže Hasani.

Hasani podseća da je formiranje ZSO međunarodna obaveza koju je Skupština Kosova ratifikovala 2013. godine, da je odluka doneta zakonski u skladu sa međunarodnim pravom i da se ne može poništiti političkim promenama na samom Kosovu.

"Kada se promeni vlada, ne može se menjati međunarodna obaveza", smatra Hasani i dodaje da bi Kosovo trebalo da insistira da formiranje ZSO bude deo sveobuhvatnog sporazuma koje bi uključivalo i međusobno priznanje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš