Haradinaj: Uskoro dobre vesti za viznu liberalizaciju

Među ključnim uslovima za dobijanje vizne liberalizacije, koje Kosovo još uvek nije ispunilo je ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Premijer Kosova je poručio da je moguće rešenje pitanja demarkacije međunarodna arbitraža, iz EU poručuju da Kosovo mora da ispuni određena očekivanja.

Haradinaj: Uskoro dobre vesti za viznu liberalizaciju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da Kosovo napreduje ka liberalizaciji viznog režima, ali da ona ne može biti uspostavljena dok se ne ispune svi predviđeni uslovi.

“Istina je da Kosovo napreduje u ispunjavanju ovih kriterijuma, i o tome ćemo govoriti na sastanku sa Savetom 17. novembra. Ja ću biti u delegaciji Kosova, mi smo domaćini susreta i verujem da ćemo veoma brzo imati novine koje se odnose na viznu liberalizaciju”, rekao je premijer.

Prema rečima premijera, umesto u Skupštini Kosova, rešenje pitanja ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, može biti u međunarodnoj arbitaži.

“Demarkacija nije zaboravljena tema. Ima pomaka, i što pre budemo imali rezultate, pre ćemo ići napred. Postojeća verzija Sporazuma nema glasove i nema podršku pa se podrazumeva da je pogrešna. U trenutku kada stigne na arbitražu, EU to treba da uzme u obzir kao rešeno pitanje”, kazao je Haradinaj.

Postoje neka očekivanja koja treba ispuniti, složili su se prethodni i novi izvestilac Evropskog parlametna za Kosovo, Urlike Lunaček i Igor Šoltes.

“Ovde smo da a pomognemo Kosovu da se približi evropskoj integraciji, ali takođe nije tajna da Kosovo mora da ispuni neke uslove koji su veoma važni građanima Kosova, kao što je vizna liberalizacija, i demarkacija granice je takođe važan uslov koji treba ispuniti. Naglasio bih i ispunjavanje nekih drugih pitanja kao što su borba protiv organizovanog kriminala, otvaranje novih radnih mesta, očuvanje životne sredine i energije”, kazao je Igor Šoltes, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

Kosovo i Crna Gora potpisale su Sporazum o državnoj granici u Beču 2015. godine. Crna Gora je isti taj sporazum ratifikovala u parlamentu, dok Kosovo do sada nije imalo potrebnu dvotrećinsku većinu zbog ubeđenja pojedinih poslanika opozicije i vladajuće koalicije da je Kosovo tim sporazumom izgubilo deo svoje teritorije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš