Haradinaj pozvao rudare Trepče na Severu da „ne podležu uticaju Beograda“

Nedavna najava registracije Trepče A.D. i usvajanje Statuta kojim ovaj nekadašnji jugoslovenski kombinat treba da postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu kosovske vlade naišli su na snažnu osudu srpskih zvaničnika. I dok predsednik Srbije navodi da „Priština hoće da uništi Trepču“ od Mitrovice do Leposavića, a predstavnici ovog kombinata sa Severa poručuju da neće primenjivati zakonska rešenja Kosova, kosovski premijer Ramuš Haradinaj poziva rudare sa Severa „da ne podležu uticaju Beograda“.

Haradinaj pozvao rudare Trepče na Severu da „ne podležu uticaju Beograda“

„Statut je usvojen, sada sledi administrativni deo, pokrenut je proces i može da potraje dva, tri ili nedelju dana,“ rekao je Haradinaj, prenosi Indeksonline.

Statutom i Zakonom o „Trepči“ iz 2016, predviđeno je da ovaj kombinat postane akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica, nakon koje će kosovska vlada biti vlasnik 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici.

„Rudari više nisu samo radnici, već su i vlasnici Trepče. 20 procenata opštih akcija Trepče pripadaju rudarima – Albancima, ali i Srbima na Severu. Pozivam rudare iz srpske zajednice na Kosovu da ostvare zakonsko pravo i da ne podležu uticaju Beograda u vezi sa njihovim statusom akcionara,“ rekao je Haradinaj, prenosi Indeksonline.

Haradinaj je i tokom nedavnog obeležavanja 30. godišnjice štrajka rudara pozvao rudare Trepče, uključujući i one sa Severa da dostave neophodnu dokumentaciju kako bi nakon registracije preduzeća ostvarili prava na akcije.

Najave registracije ovog kombinata izazvale su veliko protivljenje srpskih zvaničnika i predstavnika Trepče na Severu. Generalni direktor Trepče, Jovan Dimkić rekao je da Trepča Sever ne želi i ujedno neće primenjivati zakonska rešenja Prištine.

Predsednik Srbije se takođe oglasio istog dana, rekavši da Priština želi da blokira račun Trepče, kako ne bi postojala dva računa i na taj način dovede do uništenja ovog kombinata „od Severne Mitrovice do Leposavića, što bi značilo da 2.400 ljudi direktno ostane bez posla.“

U međuvremenu se oglasila i Jedinstvena organizacija sindikata (JOS) „Trepča“ i poručila da će braniti svoju imovinu, kao i da imaju obavezu i odgovornost da brane interese radnika, njihovih porodica.

Svrhu Zakona o Trepči iz 2016. definisali su kao politički cilj koji treba da se sprovede kroz „otimanje državne imovine Srbije“.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš