'Haradinaj nije državljanin Srbije već Kosova'

Predsednik Skupštine Albanije Iljir Meta izjavio je danas u Prištini da Ramuš Haradinaj, koji je po srpskoj poternici uhapšen u Francuskoj, "nije državljanin Srbije već simbol Albanaca celog sveta".

'Haradinaj nije državljanin Srbije već Kosova'

Meta je posle susreta sa rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova (ABK) ocenio da će slučaj Haradinaja biti "vrlo brzo rešen" i da će se lider ABK-a uskoro vratiti na Kosovo.

"Ovo će se pitanje vrlo brzo rešiti, pošto Haradinaj nije gradjanin Srbije već Kosova i kao takav je simbol Albanaca u celom svetu. Haradinaj je ponos svih Albanaca i zbog činjenice da se suočio smelo i dostojanstveno sa medjunarodnom pravdom", kazao je Meta na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je hapšenje Haradinaja "iznenadjujući i šokantan akt".

Predsednik Skupštine Albanije posetio je Prištinu kako bi izrazio solidarnost sa Haradinajem.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po poternici Srbije iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za izručenje.

On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobodjen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš