Haradinaj: Ne znam zašto Srbi za svaku sitnicu dižu tenzije

Ne želim nikakve eksperimente sa krvavo stvorenom državom, poručio je premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Haradinaj: Ne znam zašto Srbi za svaku sitnicu dižu tenzije

Neće biti nikakvih kompromisa i ustupaka sa Srbijom za normalizaciju odnosa, izjavio je u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu kosovski premijer Ramush Haradinaj.

Prema njegovim riječima, "bez obzira na stalne srpske provokacije, neće doći do ikakvih sukoba i ratova", jer prištinske vlasti "rade svoj posao i grade državu i njene institucije" i "cilj im je da žive u miru sa svim susjedima i nikada neće izazivati sukobe ni ratove", ali da se "nikada neće odreći kosovskih dragulja - rudnika Trepča ili (hidroelektrane i jezera) Gazivode".

Prvo pitanje bilo je zašto se Haradinaj protivi ideji kosovskog predsjednika Hashima Thacija o razgraničenju, odnosno razmjeni teritorija sa Srbijom.

"Jasno sam rekao da nisam za podjelu teritorija i ne želim nikakve eksperimente sa našom krvavo stvorenom državom. Opasno je govoriti o granicama i promjeni teritorija u našoj regiji. Ja sam suštinski protiv te ideje oko igranja sa granicama. Nema savršene granice da bi svi bili zadovoljni. Mišljenja sam da bi razgraničenje dovelo u pitanje našu nezavisnost i teritorijalni integritet. Sa Srbijom možemo samo pregovarati o međusobnom priznanju", naveo je Haradinaj.

Cilj mir sa svim susjedima

Dodao je da "neće niti nikakvih kompromisa i ustupaka sa Srbijom za normalizaciju odnosa".

"Za nas je već kompromis što moramo pregovarati sa Srbima i zaobilazimo bolno vrijeme rata u kojem su nad Kosovarima izvršeni zločini - ubijali su nas, silovali naše žene, uništili nam privredu... Bez obzira na stalne srpske provokacije, ne vjerujem da će doći do ikakvih sukoba i ratova, jer mi radimo svoj posao i gradimo našu državu i njene institucije. Cilj nam je da živimo u miru sa svim susjedima i nikada nećemo izazivati sukobe ni ratove", rekao je Haradinaj.

On je naveo da su prištinske vlasti "sve probleme sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom riješile" i da im je "cilj da to postignu i sa Srbijom, nakon čega se mogu pripremati za članstvo u Evropsku uniju i NATO".

"A provokacije koje Aleksandar Vučić i njegovi ministri tu i tamo dižu, kao nakon posjete našeg predsjednika Gazivodama, to nas ne zanima i ne želimo na to da gubimo vrijeme", rekao je Haradinaj.

On je iznio tvrdnju da je "bolje da predsjednik Srbije istinski radi na približavanju EU", optužujući ga da "vara svoj narod i stalno dobija političke bodove na dizanju tenzija na Kosovu", poručujući Vučiću da je "realnost danas nezavisnost Kosova".

"Na nas međunarodna zajednica ne vrši nikakve pritiske da Srbima prepustimo rudnik Trepča ili Gazivode. To su kosovski dragulji i nećemo se toga odreći nikada. To su naši resursi i ne damo nikome da to otima, kao što bi postupila i svaka druga nezavisna država na svijetu. Sve što je unutar granica Kosova to je kosovsko. Pa nećemo, za Boga miloga, tražiti nešto u Hrvatskoj, Srbiji ili u Makedoniji", kazao je Haradinaj.

Odbrambene snage Kosova

Dotakao se i burne reakcije koja je došla iz Srbije u vezi s osnivanjem vojske Kosova.

"Ne znam zašto Srbi za svaku sitnicu dižu tenzije. Osnivanje kosovske vojske jedan je normalan proces koji traje 20 godina, od 1999. godine. Mi imamo naše snage. Naša vojska je sada obučena po standardima NATO-a i od NATO-a. To su multietničke snage u čijim redovima se nalaze i Srbi", kazao je Haradinaj.

On je iznio tvrdnju da prištinske vlasti "za tu odluku imaju podršku, a ne pritisak međunarodne zajednice".

"Na nas nema nikakvih pritisaka, ali konsultujemo se sa svim članicama NATO-a i to je nezaustavljiv proces. To je normalna procedura. Svaka država mora imati svoju vojsku. Ne vidim zašto dižu paniku u Srbiji. To će biti obrambene, a ne jurišne snage Kosova. Njihov cilj i zadatak bit će čuvanje integriteta i suvereniteta Kosova, a ne okupacija i otimanje teritorija drugim državama", tvrdi Haradinaj.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš