Haradinaj najavljuje raspad vladajuće koalicije, nije zadovoljan Hotijem

Bivši kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj najavio je raspad vladajuće koalicije jer je nezadovoljan aktuelnim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, prenosi Gazeta Ekspres.

Haradinaj najavljuje raspad vladajuće koalicije, nije zadovoljan Hotijem

"Ako premijer Hoti nastavi ovako, ja neću podržavati njegovu vladu", rekao je Haradinaj gostujući u emisiji "Rubikon" na prištinskoj televiziji Kljan Kosova.

Takođe je kritikovao Hotija zbog nepoštovanja i izbegavanja ministra pravde Seljima Seljimija tokom sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Zvanično sam mu rekao, a poslao sam i dopis gde sam naveo svoje primedbe. Nije bilo razloga da sa sobom povede u Brisel šeficu svog kabineta na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, koji je već iskusan pregovarač, a da ostavi po strani Seljima Seljimija", rekao je Haradinaj.

Govoreći o bivšem premijeru Aljbinu Kurtiju, on je rekao da je Kurti oborio samog sebe.

"Kurti je oborio samog sebe, a po meni bi ostao na vlasti još osam godina. Razlog zašto su se druge stranke ujedinile došao kao rezultat njegovih grešaka", dodao je Haradinaj.

Haradinaj: Alijansa ne podržava Hisenija kao koordinatora

Haradinaj nije podržao imenovanje Skendera Hisenija na poziciju državnog koordinatora za dijalog.

Haradinaj, iako ima poštovanje prema Hiseniju, svoj stav opravdava time što nije bio upoznat o njegovom imenovanju.

“Imenovao je Skendera Hisenija, prema kome imam poštovanje, ali prvi koji ga je podržao je predsednik Kosova Hašim Tači, međutim Alijansa ga nije podržala, jer nisam ni bio obavešten o tome. Od Hotija i Mustafe nisam dobio nikakvu poruku da će imenovati Skendera Hisenija za ovaj posao”, rekao je Haradinaj.

“Ništa se loše ovde nije dogodilo, ali ako prisvajaju dijalog, žele da postanu neki uski klub o ovoj temi, ok, ali onda treba da preuzmu odgovornost”, poručio je Haradinaj.

Kada se budu obratili Skupštini Kosova mi ćemo izneti naše mišljenje, to ne funkcioniše tako, takvi postupci u prošlosti naneli su štetu Kosovu, smatra on.

Ovako smo došli do Mogerininog stola kada smo imali mali klub ljudi, isti klub koji je nas zastupao, a mi ostali smo bili samo u svojstvu posmatrača, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je takođe izjavio da premijer Hoti nema pravo da uključuje Kosovo u proces bez granica.

“Osim vremenske dinamike, Hoti nema pravo da govori u ime Kosova, ne uživa to pravo, ne uživa ključno pravo na Kosovo u procesu bez granica, bez ičega jasnog, od sastanka do sastanka, od teme do teme”, naveo je Haradinaj.

Haradinaj: Tačijevo saslušanje utiče na suverenitet zemlje

Haradinaj je izrazio uverenje da će, u slučaju da Specijalni sud u Hagu potvrdi optužnicu, predsednik Kosova Hašim Tači podneti ostavku.

Haradinaj je u “Rubikonu” na TV Kljan Kosova naglasio da će predsednik sam proceniti vreme kada treba da podnese ostavku.

“Ova situacija nije zatvorena, ima dva trenutka, prvi je objavljivanje optužnice, odnosno zvanično saopštenje nakon koje je usledilo saslušanje predsednika, ali i sledeći trenutak koji se očekuje, odnosno tiče se odbacivanja ili potvrđivanja optužnice”, rekao je Haradinaj.

Za sada ne treba očekivati njegovu ostavku, ali to se može desiti prilikom potvrđivanja optužnice. Ja sam podneo ostavku odmah nakon dobijanja poziva za saslušanje, podsetio je Haradinaj.

Haradinaj je dalje rekao da Tačijevo saslušanje u Hagu utiče na suverenitet Kosova, jer to rade strane sudije i tužioci.

“Ima uticaja na suverenitet zemlje, u smislu integriteta države i svega toga kada se saslušava predsednik. Ako predsednik treba da saslušatl lokalni viši sud, to su odnosi za poštovanje jer pozivaju te tvoje institucije koje ste sami stvorili, poštujete, šaljete dobru poruku ljudima, u trenutku kad se potvrdi kršenje zakona, podnesete ostavku, kao što smo uradili mi ovde, jer dva predsednika su podnela ostavke zbog nalaza Ustavnog suda. Međutim sada se radi o sudu koji je pod tuđom jurisdikcijom iako po kosovskim zakonima , ipak sud je u drugoj državi u ovom slučaju u Holandiji, a drugo je to što se pojavljuješ pred sudijama koji su regrutovani od institucija van Kosova, oni nisu državljani Kosova, uz dužno poštovanje, dolaze iz prijateljskih zemalja, međutim integritet, suverenitet zemlje, posebno suverenitet je važan, tako da ga ne treba izlagati, ne prenosi se iz ma kog razloga”, rekao je Haradinaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš