Haradinaj: Građani Kosova neće više plaćati struju za Sever

"Građani koji žive u drugim delovima Kosova više neće morati da plaćaju struju koja se koristi na severu Kosova," rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, nakon jučerašnjeg sastanka sa direktorom KEK-a, Arbenom Đukajem (Arben Gjuka),

Haradinaj: Građani Kosova neće više plaćati struju za Sever

Haradinaj je medijima rekao i da se Kosovo suočava sa krizom  u snabdevanju električnom energijom, jer kupuje struju, ali i to da se situacija neće pogoršati. Tema da građani širom Kosova navodno godinama plaćaju struju koja se potroši na Severu, a koju građani četiri severne opštine i dalje ne plaćaju, jedna je od glavnih vesti u kosovskim medijima ove godine, naročito od kada su temperature pale, a nezadovoljstvo kosovskih građana poraslo usled visokih računa koji stižu na njihova vrata. Najnovije procene su da "dug" Severa iznosi preko 140 miliona evra. U Prištini su ranije najavili i zahtev Srbiji za "nadoknadu potrošene struje ali i taksi".

"Važno je da se ne nastavi sa time da građani plaćaju za nekog drugog, a onda, da li ćemo biti u mogućnosti da u konkretnim slučajevima vratimo građanima ono što im je oduzeto, to ne mogu da kažem danas, ali je najbolja stvar da niko ne plaća ni za koga više," ovako je Haradinaj odgovorio na novinarsko pitanje o tome da kosovski građani navodno svojim računima plaćaju i struju potrošenu na Severu.

Tokom ove posete Haradinaj, kako je kosovska vlada saopštila - "nije porekao energetsku krizu na Kosovu, rekavši da je situacija teška".

"Po naseljima i u udaljenim selima restrikcije su veće, ali se ne očekuje veće pogoršanje situacije. Ovo nije odgovarajuća situacija, ali trpimo posledice nerada u prošlosti," objasnio je ovaj premijer. 

Predstavnici kosovskih institucija i kompanije "Contour Global" potpisali su juče sporazum o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo", u vrednosti od oko 1.3 milijarde evra, a što je ocenjeno kao najveća privatna investicija na Kosovu i čija će izgradnja započeti krajem iduće ili početkom 2019. godine i za koju se očekuje da reši problem snabdevanja strujom.

Vesti o problemima u snabdevanju sa strujom prate naslovi o tome da građani Kosova navodno plaćaju struju koju potroše i većinski srpsko stanovništvo na Severu. Navodno se osam miliona evra potroši godišnje na ime utrošene električne energije na Severu Kosova, a što se fakturiše ostalom stanovništvu na Kosovu.

"Od okončanja rata, pa do danas - Srbi na severu potrošili su električnu energiju u vrednosti više od 100 miliona evra," izračunao je list "Zëri" proletos, odnosno, preko 140 miliona evra, što predstavlja najnovije narasle brojke o kojima se u kosovskim medijima može čitati ovih dana. 

Kosovski ombudsman "očekuje nadoknadu građanima za plaćanje električne energije koja je potrošena na Severu," nedavno je Koha pisala, pozivajući se na izveštaj televizije ove medijske kuće, a dodajući da se struja utrošena na Severu i dalje plaća na jugu:

"To traje i dalje, uprkos odluci Apelacionog suda da Regulatorna kancelarija za električnu energiju ukine ovu praksu."

Za KTV je stigao odgovor iz Regulatorne kancelarije: Sudska odluka se ne sprovodi zbog odsustva odbora.

Predsedavajući Regulatorne kancelarije za električnu energiju Arsim Janova je ove nedelje dva sata odgovarao članovima odbora za ljudska prava upravo na pitanja o "naplaćivanju struje za Sever", potvrđujući informaciju da je godišnji gubitak KEDS-a 8 miliona evra - iznos koji je Odbor ZRRE-a "odlučio da naplati kroz račune svim građanima Kosova".

Prethodno je isti odbor prištinske skupštine razgovarao o izveštaju kosovskog ombudsmana o obračunu električne energije potrošene u četiri severne opštine na Kosovu.

"Kao građani Kosova u svakoj porodici smo osetili ovu zabrinutost i primetili da su računi za električnu energiju veoma visoki s obzirom na potrošnju, ali nismo znali gde je problem. Još je neprijatnije, jer postoje porodice koje imaju ubijene, ne znaju gde su njihovi članovi i plaćaju za ljude koji su ubili njihove članove porodice. Osam miliona evra da se plaća za militante koji su ubijali, silovali i proterali ljude iz kuća je dvostruko kršenje ljudskih prava," ovako je objasnila poslanica PDK-a, Ljuljeta Veseljaj.

Ovaj odbor je potom usvojio izveštaj kosovskog ombudsmana sa preporukama kosovskoj vladi:

- Da ZRRE "hitno zaustavi nezakonite postupke fakturisanja električne energije utrošene na severu Republike Kosovo potrošačima u ostatku zemlјe".

- Da vlada, u saradnji sa ZRRE i KEDS-om, pronađe "alternativni način za izbegavanje gubitaka na severu, tretirajući sve potrošače jednako, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama protiv diskriminacije".

- ZRRE će, u skladu sa Zakonom o energetskom regulatoru, doneti odluku kojom će se tarifno smanjenje odobriti u meri u kojoj bi se omogućila kompenzacija za potrošače koji su "nepravedno plaćali i nastavlјaju da plaćaju električnu energiju potrošenu u četiri severne opštine".

U radu odbora za lјudska prava, rodnu ravnopravnost i nestala lica učestvuje i članica Srpske liste sa Severa - anesteziolog Milјana Nikolić i ona jedina nije glasala za usvajanje izveštaja. 

"Vlada Kosova će u budućim pregovorima sa Vladom Srbije u Briselu tražiti nadoknadu materijalnih sredstava računa za struju srpskih stanovnika u četiri severne opštine u zemlji," oglasili su se i u kosovskoj vladi.

"Vlada nema budžetskih načina da vrati sredstva za račune, jer su to gubici koje su uzrokovali građani na severu i sada kao vlada moramo da tražimo nadoknadu tih gubitaka. Naše je pravo da tražimo od Srbije nadoknadu," rekao je prošlog meseca za Radio Slobodna Evropa ministar za ekonomski razvoj, Valjdrim Luka.

Iz Prištine su spremni i da, osim navodnog iznosa za račune, nadoknadu zatraže i za takse za prenos. Spremaju se i za "arbitražu": 

"Realno, ovde su uključeni ne samo neplaćeni računi sa severa, nego i takse za prenos koje su se u ime Kosova uzimale 16 godina. Dakle, sve ovo ćemo uključiti u pregovore i, ako ne uspemo u pregovorima da ubedimo Srbiju da nadoknadi te gubitke, onda ćemo to tražiti u drugim oblicima, kao što su oblici arbitraže." 

Sa srpske strane još uvek bez zvaničnih reakcija. Jedina reakcija sa Severa stigla je za RTK:

"Nažalost, nije samo struja ta koja se ne plaća na severu. Problem je i voda. To su pitanja o kojima nikada nije bilo govora na visokom nivou," rekla je šefica opštinske administracije Severne Mitrovice Adriana Hodžić, naglasivši da su upravo struja i vodosnabdevanje pitanja o kojima treba da se razgovara u Briselu umesto glavnog mosta:

"Verujem da je ovo pitanje o kojem bi trebalo da se razgovara u Briselu. Ne glavni most. Pitanja o kojima se raspravljalo u Briselu nisu bila ona pravog prioriteta. Trebalo je razmotriti pitanje plaćanja električne energije i vodosnabdevanja. Severna Mitrovica funkcioniše sa dva sistema. Imamo sistem Kosova i imamo sistem koji i dalje funkcioniše po zakonima Republike Srbije i to je realnost kojom treba da se bavimo, a ne da je ignorišemo."

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš