"Hapšenje je poruka da se Srbi drže dalje od institucija KS"

Iako se srpske vlasti zvanično nisu oglasile povodom hapšenja srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova, kosovski zvaničnici smatraju da je to nastavak neprijateljskog pristupa prema građanima srpske nacionalnosti koji su u kosovskim institucijama, ocenjujući da je to težak udarac na proces normalizacije odnosa.

"Hapšenje je poruka da se Srbi drže dalje od institucija KS"

Nakon izjave direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM, Marka Đurića da je po srpskom krivičnom zakonodavstvu stupanje u ilegalne oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa 10 godina zatvora, policija Srbije je na prelazu Končulj na informativni razgovor privela Miloša Šošića iz Pasjana, pripadnika KBS-a. Prethodno su privedena još dvojica Srba, takođe pripadnici KBS-a, koji su nakon dva sata pušteni. Za kosovske zvaničnike ovo deluje zabrinjavajuće.

"Vlasti u Srbiji nastavljaju sa svojim neprijateljskim pristupom nad građanima srpske nacionalnosti koji su integrisani u institucijama Republike Kosova", rekao je predsednik Kosova Hašim Tači i dodao da je takvo delovanje Srbije u suprotnosti sa slobodnom kretanja, ljudskim i evropskim vrednostima i težak udarac našim naporima za dobrosusedske odnose.

Reagovao je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je naveo da je tako nešto u suprotnosti sa svim dosadašnjim angažovanjem Vlade Kosova i međunarodne zajednice na integraciji srpske zajednice.

Analitičar Ljubomir Stanojković tvrdi da kosovski Srbi više ne znaju od koga bi trebalo da se paze, dodajući da se sve radi tajno i bez strategije. Stanojkovića je iznenadila Đurićeva izjava o hapšenju, jer, kako kaže, Srbi su mahom uključeni u sve kosovske institucije.

"Ako je to toliko štetno po srpske nacionalne interese, ako je to previše opasno po Beograd, da Srbi budu članovi KBS, pa to mora na jedan kvalitetan način svima nama da se objasni, da je to zaista štetno, a ne, imate u mnogim institucijama, gde ima puno Srba, u policiji, pravosuđu, vlasti, carini, nema koja institucija da nema Srba. Šta sada, ako je član Bezbednosnih snaga, to je opasno po srpske interese. To zaista ne razumem", dodaje Stanojković.

Advokat Azem Vlasi je izjavio da je KBS jedna od institucija u koju su Srbi, kao građani Kosova uključeni. Izjave srpskih vlasti i hapšenja treba da pošalju poruku Srbima da odustanu od Kosovskih bezbednosnih snaga, smatra Vlasi.

"Mislim da je to sračunato zastrašivanje kosovskih Srba od strane Beograda, da se drže dalje od kosovskih institucija i da po svakom pitanju, pa i po pitanju zapošljavanja u legalne institucije Kosova moraju da slušaju Beograd. To je negativno za Srbe na Kosovu, to je negativno za dalji proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", kaže Vlasi.

Kako navode mediji, pre nekoliko dana je pojedinim kosovskim Srbima stigao poziv da "ne pristupaju" KBS-u, a prema poslednjim podacima u ovoj instituciji je 103 pripadnika iz srpske zajednice. Zbog protivljenja Srpske liste, Vlada Kosova razmišlja da Oružane snage formira izmenom zakona, a Ministartvo KBS-a je obećalo da će 30. aprila poslati vladi Nacrt zakona o vojsci, prenosi Zeri.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš