Han: Dogovor Beograda i Prištine "geopolitička neophodnost

Brisel bi trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišnji problem Kosova, izjavio je evropski komesar Johanes Han, a preneo briselski "Euroaktiv".

Han: Dogovor Beograda i Prištine "geopolitička neophodnost

Euroaktiv u svojoj analizi navodi da je namera komesara Hana da ovom izjavom odbaci strahove da bi bilo kakvo pomeranje granica na Balkanu moglo da pokrene nove probleme u nestabilnom regionu.

Beograd i Priština moraju da normalizuju međusobne odnose kako bi se kvalifikovali za članstvo u EU, a onog trenutka kada se postigne dogovor, trebalo bi da ga poštuju sve članice EU, dodao je Han na konferenciji u Alpbahu, a preneo Blumberg.

Johanes Han je postizanje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU, opisao kao "geopolitičku neophodnost" i podsetio na obavezu EU da se "brine o evropskim zemljama, ne prepuštajući tu ulogu trećim državama u svetu".

Euroaktiv podseća da pet država EU nisu priznale nezavisnost Kosova, ne želeći da primer jednostrane promene granica Kosova postane pravilo.

U tekstu se navodi da bi, rešavanjem odnosa Beograda i Prištine, Srbija došla "vrlo blizu pristupanja EU", dok se evropska budućnost Kosova ocenjuje kao "manje jasna" upravo zbog toga što Kosovo nisu priznale neke članice EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš