Hajdari: Ukidanje takse na sirovine bilo je neophodno

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija Rozeta Hajdari izjavila je da takse od 100 odsto na srpsku i bosansku robu nije ispunila očekivanja.Na konferenciji za novinare Hajdari je rekla da je ukidanje takse na sirovine bilo neophodno, naročito za prehrambeni i građevinski sektor na Kosovu.

Hajdari: Ukidanje takse na sirovine bilo je neophodno

Na kanferenciji za medije nakon što je Vlada Kosova ukinula taksu od 100 odsto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ministarka trgovine Rozeta Hajdari je rekla da smo ranije svi podržavali takse na srpsku i bosanku robu, ali da je sada realnost drugačija.

“Njegov uticaj na Kosovo nije očekivan. Promene u smanjenju uvoza jasno ukazuju na efekat takse. Vlada dokazuje da je posvećena svojim odnosima sa međunarodnim saveznicima. Ukidanje takse na sirovine bilo je neophodno zbog lokalnih preduzeća, naročito prehrambenog i građevinskog sektora. Iako su neke kompanije uspele nabaviti sirovine iz drugih zemalja, moramo priznati da su preduzeća morala platiti više za svoje osiguranje “, rekla je ona.

Hajdari je rekla da je značajan deo uvoza iz Srbije dolazio neformalnim putem ili preko Severne Makedonije.Vlada je ovim potezom, pokazala volju i posvećenost, istakla je ministarka trgovine i navela da sada očekuje reakciju druge strane.

"Imali smo radnu grupu sa kojom smo radili na identifikaciji barijera koje imamo sa Srbijom i pripremili ih u jedan dokument", dodala je Hajdari.

Inače prvi kamion sa sirovinama stigao je iz Srbije na Kosovo, danas oko podneva, nakon odluke Vlade Kosova da ukine carinu na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.Portparol carine, Adriatik Staviljeci rekao je za Kohu da je u protekla 24 sata na Kosovo ušlo oko 170 kamiona sa robom iz različitih država, ali koji su Srbiju koristili kao tranzitnu zemlju. Iz Bosne i Hercegovine do sada, prema rečima Staviljecija, nije stigao nijedan kamion sa sirovinama.Ukidanje takse za sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, stupilo je na snagu danas.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš