Gužve na Merdaru i Beloj zemlji

Na prelazu Merdare danas se za ulazak na Kosovo čeka u proseku oko tri sata, dok su sa druge strane zadržavanja oko sat i po. Međutim, iz Nacionalnog centra za rukovođenje granicama Kosova stižu informacije da se za izlazak sa Kosova čeka pola sata, a da je za ulazak potrebno dva sata. U ovom trenutku velike gužve su i na prelazu Bela zemlja, gde se za ulazak na Kosovo čeka oko tri sata.

Gužve na Merdaru i Beloj zemlji

Iako se situacija na prelazu Merdare između Kosova i Srbije menja iz časa u čas, ipak tokom dana su zabeležene uobičajne gužve za jul, kada građani Kosova albanske nacionalnosti koji su na privremenom radu u zemljama zapadne evrope dolaze na odmor. Za ulazak na Kosovo, se prema rečima vozača, čeka u proseku od dva do tri sata.

"Iz Nemačke sam i putujem za Drenicu. Gužva je, ali nije ni toliko loše, jer je tu granica. Čekam dva sata, ali kolika je gužva nije puno", izjavio je građanin Kosova koji je na privremenom radu u Nemačkoj.

"Dolazim iz Astrije i idem na Kosovo. Na granici sam čekao između dva i tri sata, isto toliko čekao sam i na drugoj granici (Horgošu). Vrućina je, ali mi se rashlađujemo klimom. Strpljiv sam čovek, da je neki drugi sigurno bi zaplakao. Treba ostati priseban i jak", rekao je jedan građanin Kosova u trenutku dok je prelazio Merdare.

Na kosovskoj strani je malo bolja situacija. Za prelazak se čeka u proseku od sat do sat i po.

"Kada sam dolazio na Kosovo prošlog meseca nije bilo gužve, čekao sam 15 do 20 minuta. Sada ne znam uopšte kakva je tamo situacija, ali ovde čekam sat i po vremena. To je balkanski virus, moraš da čekaš samo na Balkanu, nema leka za ovaj virus, moraš da čekaš. Najgore je za žene i decu, ja sam rođen ovde i znam kakva je situacija, ali oni ne znaju. Do Belgije nam treba 24 sata bez gužvi, a sa gužvom, pre tri godine nam je trebalo 40 sati. Pre tri godine sam čekao 12 sati u trokilometarskoj koloni na granici. Mnogo je. Nemaš toalet, ništa, moraš da čekaš celu noć za pet- šest kilometara", rekao je jedan od građana koji je sa porodicom krenuo za Belgiju.

Vozači i putnici sa kojima smo razgovarali nadaju se da će situacija biti mnogo bolja kada se otvori novi integrisani prelaz čija je izgradnja u završnoj fazi. Inače, prema informacijama Nacionalnog centra za upravljanje granicama Kosova gužvi ima i na prelazu Bela zemlja između Bujanovca i Kamenice, gde se za ulaz u Srbiju čeka oko tri sata, dok su sa druge strane zadržavanja oko 20 minuta. Kolone vozila ima i na prelazima Mučibaba i Mutivode gde se za izlazak sa Kosova čeka u proseku oko sat vremena, dok se na prelazu Jarinje čeka oko pola sata. Na ostalim prelazima između Kosova i Srbije nema dužih zadržavanja.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš