Grdžaliu: Kurtiju treba vremena da "našminka" stav, sledeće nedelje očekujem potpuno ukidanje takse

Ekonomski analitičar i bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu ocenjuje da odluku premijera Kosova Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju takse i Srbija i Kosovo moraju razumeti kao novi početak normalizacije odnosa dve strane zbog koje ne treba očekivati veliki aplauz ali da će vreme učiniti svoje i pokazati koliko su takse bile štetne.

Grdžaliu: Kurtiju treba vremena da "našminka" stav, sledeće nedelje očekujem potpuno ukidanje takse

Grdžaliu za Kosovo Onlajn podseća da je on kao ekonomista oduvek bio protiv uvođenja takse na robu iz Srbije i BiH jer su one naštetile ekonomiji. Kaže da očekuje da će Vlada odluku o potpunom ukidanju taksi doneti već sledeće nedelje.

“Moramo shvatiti jednu stvar da nije lako biti danas u koži premijera Kurtija jer takav je pritisak od opozicije i ne može se tek tako izaći iz tog stanja. Sada je vreme zrelih i pametnih odluka, sad se pokazuje ko je pravi junak modernog vremena regiona. Bilo koji korak koji se preduzme u rešavanju problema je zagarantovana budućnost za sve nas. U tom kotnkstu za Kurtija sigurno neće biti lako da 'stilizuje i našminka' ovaj stav i nadam se da će prvo dobiti saglasnost od partnera u koalicji, pa od opozicije“, smatra Grdžaliu.

Kaže da ne treba očekivati veliki aplauz posle odluke o privremenom ukidanju takse te da će vreme učiniti svoje, a da će ekonomski indikatori pokazati koliko je odluka o zabrani trgovine, koja prethodno nije bila analizirana, zapravo bila štetna i gušila ceo region.

Dodaje da od uvođenja takse, u poslednjih godinu dana odnosi Kosova sa Evropskom Unijom i Amerikancima nikada nisu bili gori, te je kaže, vreme da se sa ovih prostora promoviše dobra vest, jer smo, kako je naglasio, dosta bili “beži države”.

Ekonomista iz Prtištne očekuje da će Vlada Kosova najkasnije sledeće nedelje doneti odluku o potpunom ukidanju takse. 

“Meni je bitno da ova taksa bude prošlost, da gradimo nove teze za nov i normalan dijalog i da perspektiva regiona bude ono što narod traži, a ne samo ono što žele političari.

Na kraju krajeva vidite da na ovim prostorima političari daleko više štite interese političke partije i određenih interesnih grupa nego države i regiona. U tom kontekstu moramo gledati pozitivno, moramo pružiti podršku, jer nije lako doneti posle godinu i po dana jednu ovakvu odluku. Biće tu napada, biće tu raznih otpora, ali mislim da ovo će se sve to pretvoriti u odluku i to će biti ključna odluka koja će na neki način moralno obavezati i EU i SAD i Srbiju i Kosovo da za dijalog i budućnost rade više nego što je bilo do sada”, kaže Grdžaliu.

Ocenjuje da na Kosovu ima mesta za robu iz Srbije i BiH.

“Trgovina je kao voda. Sama činjenica da su 80 posto robe iz uvoza iz Bosne i Srbije bile sirovine i poluproizvodi dovoljan je pokazatelj da ima prostora. Kao druga stvar vidite da zbog ove takse proizvodi “Made in Kosovo” nisu više konkuretni ni u Albaniji.

U tom kontekstu ima tu niz ekonomskih indikatora koji će omogućiti da se roba plasira ovde, pogotovu kad znamo jednu stvar, tu je jezik, tu je tradicija, tu su manji troškovi, a danas je najveći dobit u biznisu smanjiti troškove. To je glavni indikator koji će sigurno učiniti svoje da se opet vrate proizvodi i da trgovinska razmera dobije svoj primat”, navodi taj analitičar.

Grdžliu ističe da se svi u regionu moraju zalagati za jednu novu CEFTU koja će rešiti probleme slobodnog protoka robe i usluga što će garantovanti dobru budućnost za sve zemlje u regionu.  

 

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš