Gljauk Konjufca predsednik parlamenta, Simić potpredsednik

Konstituisan je sedmi saziv Skupštine Kosova. Poslanici, kojima je na izborima 6. oktobra ukazano poverenje građana, večeras su položili zakletvu, a za predsednika parlamenta je izglasan Gljauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje. Slavko Simić, ispred Srpske liste, jedan je od potpredsednika.

Gljauk Konjufca predsednik parlamenta, Simić potpredsednik

Konstitutivnom sednicom je predsedavao najstariji poslanik Jahja Kokaj, u pratnji najmlađe poslanice Fjole Ujkani, oboje dolaze iz Pokreta Samoopredeljenje. Sednici je prisustvovalo 111, od izabranih 120 poslanika.

Jednoglasno je usvojen usvojen ad hok odbor za verifikaciju kvoruma i mandata, a nakon 15-minutne pauze predsedavajuća privremenog Odbora za verifikaciju mandata Aljbuljena Hadžiju iz Samoopredeljenja, predstavila je izveštaj ovog odbora koji je usvojen sa 110 glasova. Zatim je usledilo svečano polaganje zakletve.

Zakletvu su položili i svi poslanici Srpske liste.

U novom skupštinskom sazivu će se naći 14 političkih subjekata.

Novi predsednik parlamenta je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja, koji je izabran sa 75 glasa.

Zamenici predsedavajućeg su Arberije Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova i Memlji Krasnići ispred Demokratske partije Kosova, kao i Slavko Simić ispred Srpske liste i Fikrim Damka ispred ostalih nevećinskih zajednica.

Tokom sednice poslanici Samoopredeljenje su istakli albanske zastave na poslaničkim klupama.

Nakon glasanja, konstitutivnu sednicu je zaključio novoizabrani predsednik parlamenta, zahvalivši najpre građanima na ukazanom poverenju, kao i predstavnicima diplomatskog kora, ambasadorima, ali i predstavnicima medija.

“Bez poverenja građana ne bismo sada bili tu gde smo, obećavam da ćemo časno i odgovorno obavljati svoje funkcije. Poštovani poslanici, zaključujem konstituivnu sednicu, vidimo se na narednoj sednici o čijem ćete datumu biti blagovremeno obavešteni”, rekao je Konjufca.

Konstitutivna sednica je održana bez dogovora dveju vodećih stranaka. Predstavnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova nisu usaglasili stavove oko podele funkcija, čime bi bilo omogućeno formiranje nove Vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš