Generalna skupština Interpola ponovo odlučuje o članstvu KS

Izvršni komitet Interpola odlučio je da pošalje predlog Generalnoj skupštini te organizacije za glasanje za članstvo policije Kosova, na zasedanju koje će se ove godine održati u Čileu.

Generalna skupština Interpola ponovo odlučuje o članstvu KS

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da je Policija Kosova dobila najviše ocene za profesionalizam i kredibilitet, da je procenjeno da je moderna policijska organizacija naprednih standarda.

Prema njegovim rečima, Izvršni odbor Interpola sa sedištem u Francuskoj je raspravljao o Kosovu i doneo odluku da pošalje dosije Policije Kosova na glasanje, na Generalnoj skupštini te policijske organizacije.

Stručnjaci za bezbednost i politička pitanja na Kosovu, međutim, nemaju očekivanja da će Kosovo postati član Interpola ove godine, jer, kako ističu, nije se dovoljno radilo u tom pogledu.

Diplomatija Srbije angažovala se snažno u cilju sprečavanja članstva Kosova u toj organizaciji, a posebno je sada situacija lošija zbog odluke Kosova da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Kosovo u 2018. godini nije uspelo da postane član Interpola, jer nije dobilo dovoljno glasova, odnosno dve trećine glasova zemalja učesnica u Generalnoj skupštini te organizacije.

Kosovo je u prvom krugu dobilo podršku 76 zemalja, protiv je bilo 56 i 22 uzdržane države. U drugom krugu glasanja Kosovo dobilo 68 glasova za, 51 protiv i 16 uzdržanih.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš