"Formiranje vojske kroz ustavne promene, možda ove godine"

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Greg Delavi izjavio je da SAD podržavaju formiranje Oružanih snaga Kosova, ali kroz ustavne promene, kao i da se nada da će one biti formirane u toku godine.

"Formiranje vojske kroz ustavne promene, možda ove godine"

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da se nada da će se transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u oružane dogoditi tokom ove godine, ali je naglasio da ona mora biti postignuta uz Ustavne promene i uz saglasnost svih zajednica.

„To kreiranje mora biti urađeno na najbolji mogući način, prema procenama strateškog sektora koji se oslanja na izmenu Ustava ,nakon konsultacija svih zajednica na Kosovu. To je razlog što promovišemo drugačiji put da stignemo gde svi želimo, put koji promovišemo godina, a to je put ustavnih promena", rekao je Delavi. 

Delavi je istakao da bi formiranje Vojske bez izmene ustava, moglo da utiče na podršku SAD Kosovu.

„Razumemo frustacije zbog ustavnih amandmana, saosećamo se s tim. Međutim, zabrinuti smo da će stvaranje vojske sada, samo na osnovu zakona, naškoditi vezama Kosova sa internacionalnim partnerima, NATO i ostalima. To su veze koje Kosovu garantuju bezbednost od kada je dobilo nezavisnost", dodao je ambasador. 

Ambasador je pozitivno ocenio povratak Srpske liste u kosovske institucije. 

“Veoma sam srećan što ih vidim. Rekao sam mnogo puta da oni mogu da rade svoj posao i zastupaju svoje zajednice, ukoliko su na svojim mestima u skupštini ili vladi. Mislim da je veoma važno da budu tamo, da promovišu interese svoje zajednice i svih građana Kosova", kazao je ambasador SAD na Kosovu.

Greg Delavi smatra da bi Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom  trebalo ratifikovati u Skupštini, jer je procena stručnjaka Stejt depmartmenta da je Sporazum u skladu sa svim propisima.

“Po našem viđenju, ta linija je postojala decenijama. Vladini eksperti su je ucrtali uz pomoć moderne tehnologije i GPS-a, ali to je ista linija koja je postojala od ranije, tako da mislim da bi dogovor trebalo da bude postignut, to je važno ne samo da bi Kosovo zaokružo svoj suverentitet, već bi to potvrdilo i odlične veze Kosova sa Crnom Gorom",rekao je Delavi.

Ambasador SAD-a na Kosovu je naglasio da je jedan od prioriteta Kosova I borba protiv korupcije.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš