Fitore Pacoli: Protest za mirno i ekonomski razvijeno Kosovo

"Miran protest protiv predloga predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom nije protest Samoopredeljenja, već svih građana koji su protiv trgovine Tačija i Vućića i koji žele da žive na mirnom i ekonomski razvijenom Kosovu", izjavila je u emisiji Razgovor na RTK2 poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli i dodala da očekuje da će se pozivu na protest odazvati veliki broj ljudi.

Fitore Pacoli: Protest za mirno i ekonomski razvijeno Kosovo

Ona je navela da građani ne znaju kako će izgledati konačni sporazum, ali da je predsednik Tači izjavio da će Kosovo morati da prihvati bolne kompromise.

”Kakvi su to kompromisi, ako će Kosovo dobiti tri opštine na jugu Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđu?", upitala je Pacoli i dodala da će u subotu na glavnom trgu u Prištini građani izraziti svoje nezadovoljstvo protiv takvih kompromisa.

Komentarišući dosadašnji tok dijaloga Prištine i Beograda, poslanica Samoopredeljenja je istakla da je pre nastavka razgovora potrebno uraditi detaljnu analizu procesa i koliko je on poboljšao život građana.

"Srbija bi pre nastavka dijaloga trebalo da se izvini za ratne zločine, plati ratnu odštetu i prizna nezavisnot Kosova", dodala je Fitore Pacoli i podvukla da bi "nakon ovih uslova Kosovo i Srbija, kao dve nezavisne države, mogle da nastave razgovore".

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Pacoli je rekla da bi ZSO samo konačno doprinela podeli između Srba i Albanaca, a to je nešto sa čime se ne slaže Samoopredljenje.

Pacoli smatra da bi snažan privredni razvoj Kosova mogao potpuno da integriše lokalne Srbe u kosovsko društvo.

ZSO bi, prema njenim rečima od Kosova stvorila drugu Bosnu.

"A znamo kako žive Srbi i Bošnjaci i koliko je ova država nefunkcionalna", upozorila je poslanica Samoopredeljenja.

"Sporazum o ZSO je neprihvatljiv, jer će pružiti priliku Beogradu da manipuliše kosovskim Srbima i destabilizuje Kosovo", ocenila je Fitore Pacoli.

"U skupštini više nema demokratije i zbog toga Samoopredeljenje, zajedno sa Demokratskim savezom Kosova bojkutuje njen rad", istakla je Fitore Pacoli i objasnila da je vanredna sednica o dijalogu otkazana jer je vlast od opozicije zahtevala podršku 61 poslanika.

"Kada bi imali imali 61 glas onda bi bili na vlasti", istakla je poslanica Samoopredljenja i zaključila da su odlučili da svoje nezadovoljstvo načinom razgovora u Briselu iskažu zajedno sa narodom na ulicama Prištine.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš