FHP Kosovo o slučaju Ljimaja: Nastavljen trend, neki od svedoka tužilaštva promenili iskaze

Fond za humanitarno pravo (FHP) Kosova saopštio je danas da su tokom trajanja suđenja protiv zamenika kosovskog premijera, Fatmira Ljimaja, u Osnovnom sudu u Đakovici, neki svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustajali od optužujućih iskaza koje su dali u ranijem postupku, te da su tako postali svedoci suprotne strane.

FHP Kosovo o slučaju Ljimaja: Nastavljen trend, neki od svedoka tužilaštva promenili iskaze

HP oglasio se nakon što je sud odbacio optužnicu za ratne zločine protiv Ljimaja u slučaju ubistva Seljmana Binišija i Ramiza Hodže, u Mališevu novembra 1998. godine.

"FHP Kosovo je redovno pratio suđenje optuženom Ljimaju. Ono što se već sada može primetiti je da su pojedini svedoci tužilaštva, čak i bliski rođaci jedne od žrtava, donekle na glavnom pretresu izmenili iskaze u prilog optuženog, u poređenju sa izjavama koje su dali u prethodnim fazama postupka," naveli su u saopštenju.

Na taj način, dodaju iz ovog fonda - nastavljen je trend karakterističan za suđenja za ratne zločine na Kosovu, po kojem svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustaju od optužujućih iskaza datih u ranijem postupku i postaju svedoci suprotne strane.

FHP Kosovo je navelo da će, nakon što sud objavi pisano obrazloženje odluke o oslobađanju Ljimaja i nakon što se upoznaju sa razlozima kojima se sud rukovodio u donošenju takve odluke, pripremiti analizu suđenja u predmetu "Tužilac protiv Fatmira Ljimaja".

Dodaju i da je ovo suđenje bilo prvo suđenje za ratne zločine od rata 1998/1999 do danas u kojem je optužnicu podigao domaći tužilac, dok je sudsko veće bilo sastavljeno od domaćih sudija.

Kako su ocenili, ovo suđenje može da predstavlja test za "ocenu sposobnosti kosovskog pravosuđa da se samostalno i bez međunarodne asistencije nosi sa predmetima ratnih zločina".

Odluka o oslobađanju Ljimaja doneta je juče, a sudsko veće je u potvrđivanju svoje odluke navelo da nije utvrđeno ko su bila lica koja su lišila života Ramiza Hodžu i Seljmana Binišija, pošto su bili maskirani.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš