Fetoši:Bez liberalizacije viza nastavak dijaloga nema smisla

Očekuje se da će se dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije nastaviti 12. jula. Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Kosova i Srbije, upozorila je da će se 12. jula politički predstavnici Prištine i Beograda sastati u Briselu kako bi nastavili dijalog.

Fetoši:Bez liberalizacije viza nastavak dijaloga nema smisla

Univerzitetski profesor i ekspert za pitanja integracije Arben Fetoši rekao je da bez rešavanja pitanja vizne liberalizacije za Kosovo nastavak dijaloga sa Srbijom nema smisla.

Prema njemu, uključivanje Francuske i Nemačke u ovom procesu daje nadu da će pitanje liberalizacije viznog režima uskoro biti rešeno.

"Ako EU ne nastavi sa pitanjem liberalizacije viza neće biti verodostojnosti za njihovu vodeću ulogu u dijalogu između Srbije i Kosova. Posvećenost Nemačke i Francuske kao posrednika u ovom procesu, dugogodišnja preporuka Evropske komisije i odobrenje u Evropskom parlamentu, kao i nedavni zahtevi poslanika Nemačkoj kao sledećem predsedavajućem saveta i Francuskoj i Holandiji, mislim da su znakovi za odluku bez daljeg odlaganja. Kraj godine je pravi rok za početak slobodnog kretanja građana  Kosova. To je proceduralno ostvarivo ako postoji volja država članica, mada je EU ovo pitanje dugo koristila kao sredstvo pritiska na Kosovo", rekao je Fetoši za lajmi.net.

U sredu, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, dajući američku podršku EU za nastavak dijaloga, pozvao je da se sastanak o liberalizaciji viza završi 10. jula.

Profesor sa Univerziteta Arben Fetoši, saopštio je da je, s obzirom na pritisak SAD, vrlo verovatno da će liberalizacija biti uvrštena na dnevni red Saveta ministara na usvajanje u toku ove godine.

"Međutim, s obzirom na trenutne okolnosti dijaloga, potrebu EU za kredibilitetom u njenoj vodećoj ulozi i stalnim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, optimističan sam da će liberalizacija biti uvrštena na dnevni red Saveta ministara i biti odobrena u toku od ove godine", rekao je Fetoši.

Kada je 1. jula Nemačka preuzela predsedavanje EU, kosovski zvaničnici izrazili su optimizam da će se vizna liberalizacija završiti ove godine.

Više od 40 članova Evropskog parlamenta u utorak je takođe uputilo pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i holandskom premijeru Marku Ruteu, pozivajući EU da odobri viznu liberalizaciju.

Ova dva lidera država članica EU smatraju se najjačim protivnicima vizne liberalizacije sa Kosovom, jer njihove zemlje nisu podržale takvu odluku u Savetu EU.

„EU pokušava da igra ulogu nepristrasnog posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije. Međutim, to neće biti moguće ako građane ove dve države nastavimo da tretiramo na različite načine, omogućavajući građanima Srbije putovanje i postavljajući prepreke za građane Kosova“, kaže se u tom pismu.

Ovo pismo objavljeno je tačno onog dana kada se premijer Kosova Avdulah Hoti sastao u Parizu sa predsednikom Emanuelom Makronom.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš