Evropski poslanici pozivaju EU da što pre obezbedi vize

Poslanici Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta pozvali su EU da što pre obezbedi viznu liberalizaciju za građane Kosova, navodi se u izveštaju, pozivajući se na preporuke ove institucije o proširenju na Balkan, koje su odobrene većinom glasova.

Evropski poslanici pozivaju EU da što pre obezbedi vize

Odbor je na sastanku održanom putem video konferencije ocenio da je otvaranje vrata za članstvo balkanskih država u Evropskoj uniji u političkom, bezbednosnom i ekonomskom interesu evropskog bloka.

"EU mora obezbediti da njena metodologija proširenja podržava reforme i održivost ravnopravnog članstva kao ciplja zemalja kandidata", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta, a na osnovu zaključaka poslanika tog odbora. 

Odluka o otvaranju pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom bila je u interesu EU, navodi se u preporuci.

"Evropska unija mora obezbediti da se reforme na Zapadnom Balkanu usredsrede na izgradnju kapaciteta države, sprovođenje sudskih odluka, reformu pravosuđa i napore na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije", naveli su poslanici u preporuci.

Izvestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula, u objavi na Tviteru, naveo je da je izveštaj jasan signal podrške Evropskog parlamenta težnjama i naporima zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU kada se ispune svi kriterijumi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš