Evropska komisija predložila ukidanje viza za Kosovo

Evropska Komisija danas predlaže Savetu Evropske Unije i Evropskom Parlamentu ukidanje viznog režima za narod Kosova prebacivanjem Kosova na listu bezviznog režima za kratke boravke u Šengen zoni.

Evropska komisija predložila ukidanje viza za Kosovo

Predlog je predstavljen zajedno sa pozitivnom ocenom Komisije koja potvrđuje da je Kosovo ispunilo uslove predviđene putokazom za liberalizaciju viznog režima. 

"Danas nastavljamo našu posvećenost da predložimo bezvizno putovanje u EU za narod Kosova sa biometrijskim pasošima – olakšavajući kontakte među ljudima i jačajući poslovne, društvene i kulturne veze između EU i Kosova. Ovo je rezultat napornog rada i uspešnih zalaganja Kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i šire, što utiče na oblasti kao što su vladavina prava i reforme pravosuđa. Znam koliko je bezvizni režim putovanja važan za narod Kosova i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski Parlament i Savet veoma skoro usvojiti naš predlog", rekao je poverenik za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopoulos.

U današnjem izveštaju o napretku, Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove u svome putokazu za viznu liberalizaciju, pri čemu se podrazumeva da će do dana usvajanja ovog predloga od strane Evropskog Parlamenta i Saveta, Kosovo već ratifikovati ovaj sporazum i ojačati svoju evidenciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

Sprovođenje svih uslova predviđenih u četiri bloka viznog putokaza od strane Kosova, kao i reintegracije i readmisije, pratiće se u mehanizmom za nadgledanje nakon vizne liberalizacije, procesa stabilizacije i udruživanja i ako je potrebno kroz ad hoc mehanizme praćenja.

Pošto se predlog bude usvojio od strane Evropskog Parlamenta i Saveta, građani Kosova sa biometrijskim pasošima neće trebati vize za putovanja sa kratkim boravkom do 90 dana za sve zemlje članice EU osim za Irsku i Veliku Britaniju, kao i za četiri zemlje pridružene Šengenu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska). Izuzeće se tiče samo kratkoročnih viza koje važe do 90 dana putovanja u bilo kom periodu od 180 dana za poslovne, turističke ili porodične svrhe. Građani EU već putuju na Kosovo bez viza. 

Ostali uslovi ulaska za pristup Šengen zoni nastaviće da se primenjuju, uključujući potrebu dokazivanja dovoljnih finansijskih sredstava i svrhe putovanja. Izuzeće viza ne omogućava pravo na rad u EU. 

Izvor: (rtk2)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš