Evropska komisija poziva Kosovo da više radi na vladavini zakona

Savet Evropske unije ponovo će usvojiti zaključke o procesu proširenja i procesu stabilizacije i pridruživanja sa zemljama Zapadnog Balkana, putem kojih će pozvati na hitnu potrebu za reformom i borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, prenosi Ljajmi.

Evropska komisija poziva Kosovo da više radi na vladavini zakona

Nacrt Zaključaka je, prema navodima ovo lista, već pripremljen i njihov tekst je u procesu odobravanja od strane predstavnika država članica Evropske unije.

U ovom nacrtu, u čiju sadržinu je uvid ima Radio Slobodna Evropa, Kosovo se poziva da hitno poboljša napore na poboljšanju vladavine zakona, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i reforme javne uprave.

Takođe se zahteva da Kosovo nastavi da se posvećuje specijalizovanim komorama, u potpunosti poštujući svoje međunarodne obaveze, domaće pravo i kao način da pokaže iskrene napore za vladavinu zakona, osnovne slobode, pravdu i pomirenje.

I na Kosovu i u Srbiji, Savet evropskog bloka, kroz ove nacrte zaključaka, nastoji da nastavi da se uključuje u dijalog u dobroj veri i u duhu saradnje i kompromisa kako bi postigao sveobuhvatan sporazum, pravno obavezujući i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Savet će, navodi Ljajmi, pozvati strane da poštuju i primene sve do sada postignute sporazume u procesu dijaloga.

"Savet podseća da je napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom osnovni princip Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i osnova za razvoj odnosa i saradnje između EU i Kosova“, navodi se u dokumentu.

Nema ništa novo u pogledu liberalizacije viza

Kada je reč i liberalizaciji viza, u ovom nacrtu se samo ponavlja da "Savet razume važnost liberalizacije viznog režima za građane Kosova“ i da se "predlog razmatra u Savetu“ uz podsećanje da je Evropska komisija 2018. godine predložila da se Kosovu oduzmu vize.

Savet EU, kako je navedeno u tekstu pripremljenom za ove zaključke, koji moraju da odobre države članice, poziva Srbiju da nastavi procesuiranje slučajeva ratnih zločina.

Od Srbije se takođe zahteva da spreči veličanje ratnih zločinaca.

Od svih balkanskih zemalja se traži da usklade svoje stavove sa EU o spoljnopolitičkim pitanjima, posebno restriktivnim merama koje EU donosi za treće zemlje.

Tekst ovih zaključaka, koji imaju i opšti deo za region, ali i specifični za svaku zemlju, svojevrsni je rezime nalaza Evropske komisije koji su objavljeni u paketu o proširenju i izveštajima o napretku.

Iako se u ovom dokumentu takođe pominje očekivanje da će „što pre“ započeti pristupni pregovori između EU i Severne Makedonije i Albanije, ne pominje se datum kada se to može dogoditi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš