EULEX-u Nov produžetak mandata?

Prisustvo EULEX-a nastaviće se još najmanje dve godine, piše danas Koha u štampanom izdanju. Kosovska vlada i EU već oko toga pregovaraju, jer smatraju da je prisustvo EULEX-a neophodno zbog Specijalnog suda za zločine počinjene tokom i neposredno nakon rata na Kosovu za koji se očekuje da se formira ove godine, a čije će sedište biti u Hagu.

EULEX-u Nov produžetak mandata?

Kosovska vlada se do sada zalagala da ova misija završi mandat, odnosno da ona nema izvršna već isključivo savetodavna ovlašćenja. Ovoj misiji već prvobitno produžen mandat bi trebalo da istekne u junu ove godine.

I Kancelarija EU u Prištini potvrdila je za Kohu da su započeli razgovore sa kosovskom vladom o budućnosti EULEX-a.

Informacija da Evropska unija priprema teren kako bi obezbedila još jedan mandat za misiju EULEX na Kosovu procurela je u javnost još krajem prošle godine, ali je kosovska vlada to tada negirala, a Kancelarija EU na Kosovu tada nije želela to da komentariše.

Međutim, u tački 7 zaključaka za proširenje Saveta Evropske unije za Kosovo tada je zatraženo da Vlada Kosova blisko i efikasno sarađuje sa EULEX-om i da "aktivno doprinosi potpunom i neometanom sprovođenju mandata ove misije, uključujući i revidirani mandat posle juna 2016".

EULEX-u je mandat trebalo da istekne u junu ove godine, a nakon produženja rada na dve godine od 2014, kada je ova misija prenela svoja ovlašćenja na kosovske institucije. Kosovska vlada se do sada zalagala da ova misija završi mandat, odnosno da ona nema izvršna, već isključivo savetodavna ovlašćenja.

Istovremeno, rad ove misije EU za vladavinu prava na terenu prate brojne kontraverze i afere koje se pre svega tiču snažnih navoda o korupciji. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš