EU: Pružamo i dalje podršku da specijalni sud počne s radom

Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć u cilju formiranja sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, uključujući njihovo finansiranje, kako bi Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVK počeo da radi tokom ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU: Pružamo i dalje podršku da specijalni sud počne s radom

"Pozdravljamo to što je prošle nedelje Kosovo zaokružilo neophodan pravni okvir u procesu formiranja sudskih veća Specijalnog suda i omogućavanja funkcionisanja Kancelarije specijalnog tužioca", rekla je za Tanjug portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić. 

Ona je podsetila da su decembra prošle godine vlade Holandije i Kosova završile pregovore o sporazumu kojim se regulišu odnosi između države-domaćina suda (Holandije) i buduće sudske institucije, tj. sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, koji treba da budu smešteni u Hagu.

"Iako taj sporazum Holandija tek treba da ratifikuje, korak kosovske predsednice predstavlja ključni korak kosovskih vlasti i želimo da zahvalimo svim odgovornima u tom procesu", rekla je Kocijančić.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ratifikovala je sporazum sa Holandijom "o organizaciji institucije Specijalnog suda Kosova koji je izmešten u Holandiju", saopštio je u ponedeljak njen kabinet.  

Kocijančić takođe navodi da će sudska veća Specijalnog suda, kao što je predviđeno zakonom koji je kosovska skupstina usvojila avgusta prošle godine, imati nadležnost kada je reč o zločinima o kojima se govori u izveštaju Saveta Evrope i koji su se desili u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

"Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć u cilju formiranja sudskih veća  i Kancelarije specijalnog tužioca, uključujući finansiranje, kao i da sarađuje sa kosovskim i holandskim vlastima u svemu što je potrebno kako bi sud postao operativan tokom 2016, kao što je i planirano", zaključila je Kocijačić.

Specijalni sud će biti sastavljen od medunarodnih sudija, a radiće po kosovskim zakonima. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš